"În afară de proteine, peștele este o inegalabilă și valoroasă sursă de fosfor de calitate superioară, ca și de fier, zinc, magneziu, potasiu, toate asigurând o funcționalitate perfectă a organsimului uman, mai ales a creierului, și evitarea diferitelor tipuri de anemie, larg răspândite îndeosebi în rândul populației infantile. Peștele marin este bogat în iod, strict necesar pentru sinteza hormonilor tiroidieni, și în fluor, care contribuie la sănătatea dinților și a oaselor", explică dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie.
Iată câteva dintre motivele care ar trebui să te determine să incluzi carnea de peşte şi fructele de mare în planul tău alimentar săptămânal:
1. Are un conţinut bogat în grăsimi bune (acizii graşi omega 3). Aceste grăsimi bune se găsesc în carnea de pește oceanic de apă rece, cum ar fi macrou, hering, somon, cod, ton şi sardine. Ele au rolul de a proteja inima de infarct şi creierul de boli grave, precum Alzheimer.
2. Te ajută să slăbeşti. Carnea de pește este recomandată și în cazul curelor de slăbire, deoarece are o cantitate mult mai mică de lipide în comparație cu alte tipuri de carne.
3. Dezvoltă capacitatea intelectuală a copiilor. În cazul copiilor ai căror mame au consumat pește pe perioada sarcinii și a alăptării și care, apoi, au primit în alimentația lor pește, s-a observat o dezvoltare neuropshică mai rapidă, dar și un nivel al inteligenței mai ridicat.
4.Protejează împotriva maladiei Alzheimer. Persoanele în vârstă care mănâncă pește de trei–patru ori pe săptămână sunt mai puțin predispuse riscului de a suferi de Alzheimer.
5.Previne îmbătrânirea prematură a pieli, datorită conţinutului bogat în acizi graşi omega-3.
6.Persoanele care obişnuiesc să mănânce peşte cu regularitate sunt mai puţin predispuse să sufere de depresie, boli neuropsihiatrice, astm şi boli inflamatorii.
7.Uleiul de peşte scade concentraţia de trigliceride din sânge, explică dr.Anca Dan, medic primar cardiolog care avertizează că aceste efect este puţin mai lent, fiind necesare câteva luni de administrare a uleiului de peşte.
8. Scade tensiunea arterială, datorită faptului că uleiul de peşte îmbunătăţeşte elasticitatea arterelor, explică dr. Anca Dan, medic primar cardiolog.
9. Peștele se digeră extrem de ușor și este bine tolerat chiar și de acei care au diferite afecțiuni ale tractului gastro-intestinal, explică dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie.
În România se consumă foarte puţin peşte comparativ cu alte ţări europene
Analizele recente subliniază consumul foarte redus de pește în România în raport cu celelalte state ale Uniunii Europene. Conform datelor furnizate de Comisia Europeană, consumul mediu anual de pește și produse din pescuit și acvacultură pe locuitor era în anul 2005 de 22.3 kg/locuitor la nivelul Uniunii Europene și doar 5.2 kg/locuitor în România.
Proiectul “Promovare produse piscicole” se deșfășoară în perioada iulie 2013-septembrie 2014 și are drept activitate o campanie de conștientizare a populației prin promovarea consumului de pește și produse din pește.
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit. “Întreaga campanie de informare are ca obiectiv principal încurajarea consumului de pește și produse din pește. Prin organizarea acestei conferințe de presă am încercat să atragem atenția asupra consumului scăzut de pește la nivel național și de impactul care poate să-l aibă acesta în timp asupra populației.” a declarat Adrian Popa, director de vânzări Sea-Bell Trading.
Comentarii (2)
Pretul n-ar trebui sa fie o piedica in calea sanatatii. Sincer mai bine mananc mai putin peste sanatos decat mai multa carne de pui cu hormoni si crescuta cine stie cu ce si in ce conditii.
In Romania pestele este mai scump decat carnea de porc, pui, vita. Avand in vedere ca platesti si ghiata de pe el, pretul real creste cu cel putin 20%.
Posteaza comentariu