1. Pâinea albă are mai multe calorii decât pâinea neagră
Mit. Pâinea albă nu are mai multe calorii decât cea neagră
Din punct de vedere strict al numărului total de calorii pe sută de grame, nu există diferenţe semnificative între pâinea albă şi cea neagră. Calitatea caloriilor este însă diferenţa. Pâinea albă are într-adevăr mai multe calorii goale (non-nutritive) decât cea neagră. Adică îi lipsesc fibrele, vitaminele, mineralele care se distrug prin procesarea cerealelor.
Pe lângă faptul că făină albă este extrem de săracă în nutrienţi, mai apare şi problema E-urilor.
Sfat: Alege întotdeauna sortimentele de pâine integrală pentru a beneficia de toate vitaminele, mineralele şi fibrele de calitate. Alege calitatea! Meriţi ce e mai bun!
2. Pâinea neagră previne bolile de inima
Adevăr. Pâinea neagră ajută în prevenirea bolilor de inima
Datorită conţinutului crescut de fibre, consumul de pâine neagră reduce absorbţia colesterolului rău în organism, ceea ce se traduce în scăderea depunerii lui pe artere – cauza cea mai frecventă a bolilor de inimă. Un studiu făcut de specialiştii spanioli de curând a arătat că persoanele care au mâncat numai pâine albă într-un anumit interval de timp au avut un risc cu 40% mai mare de a deveni supraponderale sau chiar obeze, transmite Fox News.
Pe de altă parte, consumul de pâine integrală ajută la reducerea riscului de obezitate şi protejează împotriva mai multor boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, cele de inima, cancerul şi accidentul vascular cerebral.
Sfat: Atunci când îţi faci un sandviş foloseşte pâine neagră, iar pentru a-i îmbunătăţi gustul adaugă peste ea diferite ingrediente naturale. Câteva exemple ar fi salată verde, castraveţi mărunţiţi amestecaţi cu o lingură de iaurt degresat şi mărar, bucăţi de roşii uscate la soare sau proaspăt tăiate condimentate cu busuioc, piper roşu copt sau guacamole. Sandvişul nu trebuie să includă neapărat două felii de pâine, poţi opta şi pentru varianta cu una singură.