Renunţă la E-uri: Cum să faci icre în casă gustoase şi sănătoase

Ai nevoie de zeamă de lămâie, apă, ulei de măsline şi ceapă tocată mărunt pentru a obţine un preparat echilibrat din punct de vedere nutriţional.
Dacă sunt preparate în casă, icrele constituie o sursă importantă de vitamine şi minerale. Însă, dacă obişnuieşti să le cumperi din supermarket trebuie să fii atentă la ingrediente. Există şi unele produse care conţin doar câteva ingrediente care sunt pe înţelesul tău, însă sunt şi altele care au pe lista cu ingrediente o înşiruire de necunoscute. Citeşte întotdeauna eticheta produsului pe care vrei să-l cumperi!

Iată cum arată lista cu ingrediente la unele dintre cele mai consumate icre din comerţ:

Ulei vegetal, apă carbogazoasă, icre sărate, gelifiant gumă xanthan E415, gumă guar E412, conservant: benzoat de natriu E211, acid sorbic E200, acidifiant: acid citric E330, antioxidant: E316 erithorbat de sodiu.

Dacă le prepari în casă vei obţine un preparat sănătos şi echilibrat din punct de vedere nutriţional.
Astfel că ingredientele vor fi simple, pe înţelesul tuturor şi sănătoase: icre, zeamă de lămâie/muştar/oţet, ulei de măsline, sare, piper, ceapă.

Este foarte important ca înainte de a face icre de păstrăv, ştiucă, şalău, somon să le sărezi şi să le congelezi obligatoriu.  Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi avertizează că aceste icre pot fi contaminate cu larvele unui vierme parazit asemănător teniei (Diphyllobothrium latum).


Reţetă de icre de casă recomandată de prof. dr.
Gheorghe Mencinicopschi


Potrivit specialistului, reţeta de icre de casă nu trebuie să conţină griş sau pâine, deoarece le denaturează gustul şi aspectul şi le creşte indicele glicemic. De aceea, el recomandă pe site-ul său oficial ca icrele de casă să fie făcute simplu. Iată care sunt ingredientele necesare:

  • o linguriţă de zeamă de lămâie sau 5-6 picături de oţet sau 1 linguriţă de muştar de calitate
  • ulei de măsline extravirgin
  • 4-5 linguri cu apă
  • ceapă tocată mărunt.

Icrele proaspete se sărează puţin, fără să se spele, apoi se congelează obligatoriu.
Apoi se pun într-un castron împreună cu o linguriţă de zeamă de lămâie/5-6 picături de oţet/o linguriţă rasă de muştar de calitate.
Se bat bine cu furculiţa, după care se toarnă puţin câte puţin ulei de măsline extravirgin.

Când compoziţia se întăreşte, se adaugă câte o linguriţă cu apă rece, care le înmoaie şi ajută la încorporarea uleiului extravirgin.
Apoi, treptat se adaugă 3-4 linguri cu apă.
Se poate pune şi ceapă tocată mărunt, după gust.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Brinzila Carmen pe 17 Feb 2014, 10:15
    inca despre "icre"

    Icrele se sareaza dar NU se congeleaza, oricum trebuie sarate cu mai mult de o saptamana inainte de a le pregati!!!!! Persoana care a dat reteta ar trebuie sa stie ca daca vrei sa decongelezi mai repede un aliment , poti prasara sare grunjoasa si se decongeleaza mai repede!! Deci logic , nu pui nimic sarat in congelator! Sarea este un bun conservant, nu are nevoie de alte imbunatatiri! Icrele se sareaza bine si se pun intr-un borcan, presand usor cu lingura, pentru a nu lasa goluri de aer! Mult succes la icre!

    1
    0

  • Miuta pe 13 Feb 2014, 11:25
    ........icre in casa

    ............apoi se congelează obligatoriu. Apoi se pun într-un castron (cum, congelate.....?!)............... Cu furculita te apuca pastele cailor pana le prepari.............

    5
    0

  • Brinzila Carmen pe 13 Feb 2014, 09:26
    Icre de casa!!!

    Buna ziua, am citit aceasta reteta de icre facute in casa dar nu cred ca icrele vor avea un gust desavarsit cu "mustar"! Pentru a prepara icre , utilizam ulei de floarea soarelui, otet sau lamaie, apa minerala si le frecam cu o lingura de lemn deoarece frecandu-le cu metal le schimbam gustul!

    7
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod