Fiecare persoana care are colesterolul "rau" ridicat este considerata un potential candidat la atac de inima. Majoritatea colesterolului din organism este produs de ficat, iar 20-30% provine din alimentele de origine animala.
Cauzele hipercolesterolemiei
- ereditatea;
- consumul exagerat de alimente grase - produse lactate, unt, faina alba, zahar, prajituri, produse de patiserie, biscuiti, inghetata, carne, peste si oua;
- tutunul, alcoolul si stresul.
Remedii naturiste care scad colesterolul "rau"
1. Lecitina: este o substanta bogata in fosfolipide si foarte folositoare in cazul in care ai hipercolesterolemie. Are rolul de a separa colesterolul in particule mici care pot fi usor suportate de catre organism. Un aport corespunzator de lecitina impiedica depunerea colesterolului pe vasele de sange. Surse de lecitina gasesti in: galbenus, ulei vegetal, cereale integrale, boabe de soia si lapte nepasteurizat. Celulele sunt capabile sa o sintetizeze, daca vitaminele din complexul B sunt prezente in organism.
2. Vitaminele: vitamina B6 (piridoxina), B15 (colina) si B3 sunt recunoscute pentru proprietatea de a diminua colesterolul daunator. Aceste vitamine le gasesti in: germenii de grau, drojdie, tarate. De asemenea, vitamina E nu trebuie sa lipseasca din organism, cele mai importante surse gasindu-se in: semintele de floarea soarelui, flori de sofran, ulei de soia.
3. Semintele de floarea soarelui: contin o cantitate substantiala de acid linoleic, care reduce depozitele de colesterol din peretii arterelor.
4. Semintele de coriandru: consuma regulat un decoct din seminte de coriandru pentru a reduce colesterolul daunator. Este un bun diuretic si stimuleaza actiunea rinichilor. Mod de preparare: se fierb 2 linguri seminte de coriandru si se strecoara dupa racire. Se consuma de 2 ori pe zi din aceast decoct.
5. Fibre: tarate de grau, orez, orz, secara, cartofi, morcovi, sfecla, gulie, mango, guava, varza, laptuca si telina. In special, fulgii de ovaz si de porumb sunt indicati in aceasta situatie.
Alimente de evitat: oua; carne; branza; unt; sunca; lapte nedegresat; uleiul de palmier si cocos. Toate alimentele de origine animala, precum si uleiul vegetal de palmier si cocos sunt bogate in grasimi saturate si trebuie inlocuite cu grasimile polinesaturate (ulei de porumb, sofran, soia, susan).
Bea cel putin 10 pahare de apa pe zi!
Persoanele care au colesterolul ridicat trebuie sa bea cel putin 8 - 10 pahare cu apa pe zi, aceasta avand proprietatea de a stimula functia excretorie a rinichilor. Acest lucru faciliteaza eliminarea din organism a colesterolului in exces.
Sportul face minuni!
Joaca un rol important in scaderea nivelului de colesterol daunator, stimuland in acelasi timp cresterea colesterolului "bun". De asemenea, stimuleaza circulatia sanguina. Jogging, inot, plimbarea, ciclism, badminton sunt cateva dintre optiunile pe care le ai la indemana.
Articole utile:
Adevarul despre colesterol
Colesterolul si hipercolesterolemia
Colesterolul: cum imi dau seama daca este ridicat sau normal?
Cacaua creste nivelul colesterolului "bun"
Usturoiul nu scade concentratia colesterolului din sange
Medicamentele antiacneice determina cresterea colesterolului