Regimul copilului si gravidei diabetice

In alimentatia copilului diabetic, o atentie deosebita trebuie acordatarespectarii unui aport caloric normal, in concordanta cu varsta si sexulcopilului.

Necesarul caloric al copilului in functie de categoriile de varsta:
- intre 1-3 ani, 1300 cal./zi;
- intre 4-6 ani, 1700 cal./zi;
- intre 7-9 ani, 2100 cal./zi;
- intre 10-12 ani, 2500 cal./zi.
- baieti intre 16-20 ani, cca 3600 cal./zi;
- fete intre 16-20 ani, cca 3500 cal./zi.

In continuare va voi prezenta 2 modele de meniuri pentru copilul siadolescentul diabetic.

Regim pentru un copil diabetic in varsta de 8 ani (2000 calorii):

Dimineata: lapte (250g) cu paine (40g), unt (15g) si telemenea (40g);
Ora 10: tartine (40g) cu pateu dietetic (20g), fructe (100g);
Dejun: supa cu galuste de gris (20g), friptura (130g) cu pireude cartofi (lapte 50g, cartofi 100g, unt 5g), salata de rosii(100g) si ardei gras (90g), paine (80g), budinca de fructe (100g);
Ora 17: budinca de gris (60g) cu lapte (200g);
Cina: mamaliguta cu branza (40g) si ochiuri romanesti (50g),Unt (5g),fructe (100g).

Regim de 3050 calorii, pentru adolescentul diabetic:
- proteine: 153g
- glucide: 310g
- lipide: 133g
Dimineata: lapte (350g), paine (40g) cu unt (10g) si parizer (50g)Ora 10: rosii (50g) cu branza telemea (70g), paine (20g) cu unt (10g),fructe (100g).
Pranz: ciorba de perisoare (carne 40g, orez 50g), friptura (80g)inabusita cu pireu de cartofi (lapte 100g, cartofi 200g), salata verde(150g), paine (100), fructe (100g).
Ora 17: tartine (40g) cu pasta de branza (70g) si marar, fructe (100g)Cina: salata asortata de legume (100g), friptura la gratar (80g) cu sotede legume (150g) si pilaf (50g), paine (100g), lapte de pasare (350g),ou (50g)

Alimentatia diabeticei gravide:
- trebuie sa urmeze in linii mari indicatiile regimului femeii gravidenediabetice si sa fie bogata in proteine si glucide;
- ratia calorica va fi suplimentata cu aproximativ 400 de calorii pestevaloarea celei din perioada anterioara sarcinii;
- se va acorda o atentie deosebita greutatii corporale, care nu trebuiesa depaseasca cu mai mult de 8-10 kg greutatate dinaintea sarcinii;
- se va suplimenta aportul de vitamine si minerale, fie prin alimentatie,fie prin medicatie (insa doar conform indicatiilor medicului);
- in ultimele luni de sarcina, datorita tendintei de a retine sodiul,se recomanda reducerea aportului de sare la cca 3-4g/zi;
- in perioada de alaptare, aportul caloric va fi marit cu cca 1000 decalorii peste ratia femeii negravide;
- alaptarea va fi permisa doar la stricta indicatie a medicului si vadura minimum necesar;
- gravida va fi periodic consultata atat de medicul obstetrician, catsi de medicul nutritionist.