Este un lucru stiut de toata lumea faptul ca grasimile sunt rele, carbohidratii sunt suspecti pentru organismul fiecaruia si proteinele sunt inofensive - sau cel putin asa credeam cu totii. In timp ce majoritatea proteinelor sunt bune, exista totusi o categorie care dauneaza organismului.
Inca din 1990 au fost popularizate o multime de diete care recomandau consumul unei cantitati mari de proteine si consumul redus de carbohidrati. Asadar, intr-o perioada de doar cativa ani de zile proteinele au crescut in topul preferintelor (tot mai multa lume luand suplimente proteice sau batoane) si, implicit, si consumul de carne de peste, vita s-a marit.
Insa mare atentie ca nu toata carnea de vita este la fel de bogata in proteinele bune: de exemplu exista o mare diferenta intre un cheeseburger si o friptura din muschi de vaca.
In primul rand se presupune ca proteinele fac bine organismului nostru, dar cum actioneaza ele de fapt? Proteinele sunt esentiale intr-o dieta echilibrata, deoarece dezvolta musculatura si mentin colagenul. Proteinele constituie piatra de temelie a enzimelor, hormonilor, factorilor imunitari si a multor molecule esentiale pentru organism. Potrivit unor studii efectuate in Statele Unite ale Americii, un adult are nevoie de minimum un gram de proteine pe zi pentru fiecare kilogram in parte ca sa fie asigurata sanatatea tesuturilor.
Asta nu insemna ca poti face exces de proteine. Cu toate ca nu exista studii care sa indice faptul ca un consum excesiv poate avea efecte nocive asupra organismului, trebuie sa fii atent la cantitatea ingerata.
Important este sa deosebesti proteinele bune de cele rele si sa-ti cunosti limitele. O proteina buna poate fi cunsocuta dupa nutrientii de baza, dupa modul de ingrijire si recoltare, dupa acizii grasi Omega 3 si dupa cantitatea mare sau mica de grasimi saturate. Acizii grasi Omega 3 sunt un tip de grasimi polinesaturate - grasimi bune - care se gasesc in carnea de peste, cu proprietati benefice pentru persoanele cu probleme de inima.
Produsele din soia
Au nascut numeroase controverse. Daca la inceput, aceste produse aveau ca target vegetarienii stricti, in prezent si-au extins publicul fiind considerate un fel de "mancare speciala, extra". Si asta numai datorita faptului ca este o proteina vegetala, care imbina numerosi nutrienti de baza. Atentie! Consumul excesiv de soia poate conduce si la efecte adverse (alterarea sintezei hormonilor), pentru ca soia contine fitochimicali si fitoestrogeni cu efecte benefice pentru femeile aflate la menopauza, dar mai putin benefice pentru celelalte.
Singura modalitatea de a avea o sanatate de fier este prin adoptarea unei diete echilibrate - una care sa asigure necesarul zilnic de nutrienti esentiali si o senzatie de satietate.
De exemplu, cu toate ca ne gandim la orez sau la paste ca fiind carbohidrati, trebuie sa stii ca o farfurie de orez fiert contine 5 grame de proteine, iar una de paste chiar 7 grame de proteine. De aceea este atat de importanta o dieta echilibrata, si nu una saraca in carbohidrati (de exemplu).
Lista cu proteinele bune
- 1 cana de fasole alba contine 16 grame de proteine, 1 gram de grasimi si 1 cana de naut contine 15 grame de proteine, 5 grame de grasimi. Fasolea, legumele si lintea sunt recomandate de catre doctori. Au un continut bogat in proteine si fibre. Dieta mediteraneeana s-a dovedit a fi foarte sanatoasa, datorita consumului de naut;
- 1 uncie (28-35 grame) de sunca contine 10 grame de proteine si 12 grame de grasimi. Dieta Atkins permite consumul de sunca pentru pierderea kilogramelor, dar este bogata in grasimi saturate, contine prea putini nutrienti si poate ingreuna functionarea rinichilor;
- 1 uncie (28-35 grame) de carne de pui dezosat contine 9 grame de proteine si 2,5 grame de grasimi. Carnea de pasare, mai ales pieptul de pui constituie o sursa importanta de proteine;
- 1 ou mare fara galbenus contine 5 grame de proteine si 1 gram de grasimi. Ouale sunt adesea interzise din cauza continutului mare de colesterol si a posibilitatii de a provoca atac de inima. Din fericire, daca este indepartat galbenusul, nu mai prezinta nici un pericol;
- 1 uncie (28-35 grame) de carne de miel contine 7 grame de proteine si 7 grame de grasimi;
- 1 uncie (28-35 grame) de carne de porc contine 8 grame de proteine si 3 grame de grasimi. De regula, carnea de porc este bogata in grasimi saturate, insa poti sa alegi partile fara prea multa grasime. Si atata vreme cat nu abuzezi, nu prezinta nici un pericol;
- 1 uncie (28-35 grame) de carne rosie contine 8 grame de proteine si 2 grame de grasimi. Carnea rosie nu trebuie indepartata definitiv din dieta pentru a fi sanatoasa pentru organism, ci doar consumata cu moderatie;
- 1 bucata de branza degresata contine 8 grame de proteine, 6 grame de grasimi si 1 cana cu iaurt contine 12 grame de proteine si 3 grame de grasimi. Produsele lactate sunt foarte importante pentru sanatate, nu numai datorita continutului ridicat de proteine, ci si al celui de calciu. Aceste produse ingrasa, insa se poate alege varianta degresata a lor;
- 1 cana de migdale contine 6 grame de proteine si 15 grame de grasimi. Migdalele sunt o sursa importanta de proteine si sunt bogate in uleiuri polinesaturate, care au efecte benefice asupra corpului, inimii si pielii. Toate tipurile de seminte si alune sunt recomandate pentru sanatate;
- 1 uncie (28-35 grame) de somon contine 6 grame de proteine si 2 grame de grasimi. Este alegerea cea mai potrivita, datorita continutului ridicat de proteine.
Lista cu proteinele rele
- 6 creveti contin 21 de grame de proteine si 12 grame de grasimi. Crevetele este foarte bogat in proteine, insa doar daca este prajit la gratar;
- 6 bucati de pui (chicken nuggets) contin 18 grame de proteine si 21 grame de grasimi. Carnea de pui are un continut ridicat de proteine, insa odata prajita isi pierde valoarea nutritionala;
- Soia - contrar parerii ca soia ar fi o alegere sanatosa, numeroase studii recente au relevat faptul ca soia este responsabila de multe probleme, precum tulburari digestive si dereglari in ce priveste reproducerea. Nutritionistii o recomanda, insa in cantitati moderate. De asemenea, nu este indicata pentru copii, din cauza efectului de alterare a sintezei hormonilor (dezvolta trasaturi feminine in cazul barbatilor);
- 1 bucata de branza Cheddar contine 5 grame de proteine si 7 grame de grasimi. De regula, produsele lactate fara grasime au un continut mare de grasimi saturate, iar laptele fara grasime este foarte greu digerat de organism.