Povestea surprinzătoare a omulețului de turtă dulce

Este sezonul dulciurilor și al răsfățurilor culinare, iar turta dulce este în topul listei pentru mulți dintre noi. Descoperă povestea omulețului și a căsuței de turtă dulce.
Nu poți refuza o bucată de turtă dulce aromată? Nici nu este cazul de sărbători! Micii omuleți de turtă dulce care îți vizitează casa răspândesc aroma scorțișoarei și a ghimbirului și sunt un desert sau o gustare irezistibilă în zilele reci de iarnă.

 
Originea rețetei

Prima rețetă de turtă dulce provine din Grecia, în jurul anului 2.400 î.Hr., dar este vorba despre formă și consistență pentru că ghimbirul a fost inclus mai târziu. De asemenea, călugărul armenian Grigorie din Nicopolis a adus turta dulce preoților francezi, când s-a mutat la Bondaroy, în anul 992. Este posibil ca turta dulce să fi fost integrată și în cadrul ceremoniilor egiptene, pentru ritualurile specifice.
Ghimbirul a fost cultivat pentru prima oară în China și a ajuns în Europa pe Drumul Mătăsii. Cu toate acestea, ghimbirul nu a fost utilizat în cadrul rețetelor de desert chinezești până în secolul al X-lea.
Potrivit cercetătorului Steven Stellingwerf, turta dulce a ajuns în Europa de Vest în secolul al XI-lea, fiind adusă de cruciații care se întorceau acasă din zona Mării Mediterane.

 
Dulciurile preferate în Evul Mediu

În Evul Mediu turta dulce a devenit un deliciu de bază în Europa, în special în Polonia, Germania, Insulele Britanice, Franța și Olanda. Orașul polonez Toruń era situat pe o rută pe care se transportau condimente, avea un sol foarte fertil și o producție ridicată de miere, așa că în scurt timp a început să comercializeze varianta de turtă dulce cu miere. Rețeta de la acea vreme cuprindea: făină de secară sau de grâu și condimente (ghimbir, scorțișoară, piper negru, cuișoare, anason stelat, cardamom și puțin coriandru). Alte variante ale rețetei cuprindeau și migdale măcinate, pesmet sau apă de trandafiri. Bucătarii englezi au început să înlocuiască zahărul cu mierea la sfârșitul secolului al XVI-lea, apoi au trecut la siropul de melasă în secolul al XVII-lea.
În secolul al XVIII-lea untul și smântâna au început să facă parte din unele rețete, care aveau o savoare asemănătoare cu cea de astăzi.
Florile, păsările, armura, animalele sau alte forme realizate din turtă dulce erau des întâlnite la târgurile și festivalurile din Europa medievală, iar orașele din Franța și Anglia găzduiau târguri speciale de turtă dulce, în cadrul cărora forma deliciilor varia în funcție de sezon.

 
De unde provine numele?

În Europa, termenul însemna ghimbir conservat în zahăr, până în secolul al XV-lea. Numele de „gingebras” a început să fie utilizat pentru pâine spre sfârșitul secolului al XV-lea. În Polonia, turta dulce este inclusă în categoria prăjiturilor, inclusiv omuleții denumiți „pierniki”. Versiunea germană a turtei dulci este numit „Lebkuchen”. În această țară se prepară turtă dulce de peste 400 de ani și a devenit un deliciu extrem de important la toate târgurile cu specific culinar.
Cel mai adesea este în formă de inimioară, decorată cu glazură și diferite mesaje de iubire.

 
De ce omulețul de turtă dulce?

Apariția omuleților de turtă dulce ar putea fi legată de faptul că acest deliciu a fost preparat în primul rând de bărbați, la început. Pe măsură ce pregătirea rețetei s-a extins, forma a fost păstrată, fără o legătură clară cu persoana care prepară dulciurile.

 
Superstiții legate de turta dulce

Există mai multe superstiții legate de acest deliciu culinar. La turniruri se mânca de obicei o bucată de turtă dulce pentru a avea noroc. Femeile care vroiau să-și găsească jumătatea obișnuiau să mănânce un omuleț de turtă dulce pentru a-și crește șansele de a-și întâlni viitorul soț.

 
Căsuța de turtă dulce

Originea căsuței de turtă dulce este în Germania, în secolul al XVI-lea. Ideea legată de căsuțele de turtă dulce a devenit extrem de populară după ce frații Grimm au publicat povestea lui Hansel și Gretel.

 
Integrată în sărbătorile de iarnă

Nu se știe clar cum a pătruns turta dulce în atmosfera sărbătorilor de iarnă sau de ce aroma ghimbirului este o parte importantă a deliciilor din această perioadă. O explicație ar putea fi regăsită în mesele copioase, ghimbirul și celelalte condimente din turta dulce fiind un remediu ideal împotriva problemelor digestive.
De asemenea, ghimbirul stimulează circulația sângelui și toate celelalte condimente te încălzesc, fiind logic să preferi o bucată de turtă dulce iarna, în loc de înghețată.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.