Nu este deloc plăcut să tremuri de frig sau să ai impresia că trebuie să porți două pulovere pentru a-ți reveni. Dacă ai dificultăți din cauza temperaturilor de iarnă cel mai bine este să urmezi o strategie eficientă ca să te încălzești. Dieta, starea de spirit, felul în care te îmbraci sau modul în care folosești păturile pot avea o influență considerabilă asupra organismului.
Iată cum trebuie să procedezi ca să te încălzești chiar și atunci când termometrul nu depășește 0 grade:
1. Concentrează-te pe respirație
Începe prin a inspira profund, apoi expiră contractând mușchii abdominali și din zona pelvină. Potrivit specialiștilor, este indicat să-ți imaginezi și o flacără în dreptul coloanei vertebrale. Repetă acest exercițiu de 8-10 ori și vei simți că îți este mai cald, chiar dacă în jurul tău este numai aer rece.
2. Îmbracă-te inteligent
Dacă te îmbraci în straturi vei conserva căldura, prevenind transpirația, care accentuează senzația de frig. Începe cu o bluză mulată dintr-un material care se usucă rapid cum este poliesterul, mătasea sau alt amestec sintetic, evitând bumbacul care se usucă foarte lent.
Continuă cu o cămașă cu mânecă lungă, un pulover cu nasturi sau o vestă. La final adaugă și haina de iarnă. În cazul în care simți nevoia unui strat adițional este indicat să creezi o barieră de căldură între haină și restul ținutei cu ajutorul unui pulover de lână.
3. Așază păturile așa cum trebuie
Dacă vrei să stai confortabil în pat poți folosi mai multe pături pentru a menține căldura. Începe cu cea mai subțire, apoi pune pătura cea mai pufoasă, iar deasupra pune pături subțiri, dar cu țesătură deasă. Dacă patul este lipit de un perete, adu-l spre centrul camerei în zilele foarte reci.
4. Consumă grăsimi
Dacă ai de gând să petreci mai mult timp afară este indicat să-i oferi organismului rezervele necesare consumând alimente care se digeră lent. „Atunci când organismul digeră alimentele îți este cald pentru că se produce energie pentru prelucrarea hranei.
Grăsimile se mișcă mai lent în cadrul tractului digestiv, fiind ideale pentru sezonul rece. O cană de ciocolată caldă cu 50g de unt va fi foarte cremoasă, generează căldură și te pregătește să înfrunți eficient frigul, mai ales dacă ești într-o excursie pe munte și stai în cort”, explică dr. Barry Swanson, profesor de nutriție de la Universitatea din Washington.
5. Gândește-te la ceva plăcut
Gândurile pozitive, amintirile deosebite și nostalgia îți vor încălzi inima la propriu! Potrivit specialiștilor, persoanele care se gândesc la un eveniment plăcut din trecut au o toleranță mai ridicată la frig față de cele care se concentrează exclusiv pe ceea ce se întâmplă în prezent. Data viitoare când ești nevoit să aștepți în stația de autobuz sau tramvai folosește nostalgia în avantajul tău.
Te poți gândi la cadouri, momentul în care ți-ai revăzut rudele după o călătorie mai lungă sau la tradițiile de sărbători.
6. Mănâncă o supă caldă
Deși lichidele calde nu cresc temperatura internă a organismului îți vor da impresia că te-ai încălzit. „Cavitatea bucală este una dintre cele mai sensibile zone ale corpului. Lichidul cald va crea o senzație plăcută de căldură și vei lupta mai eficient împotriva frigului”, potrivit dr. Michael Cirigliano, profesor la Universitatea din Pennsylvania.
7. Prepară turtă dulce
Ghimbirul este un condiment care stimulează circulația. Te încălzește din interior. Cu toate acestea, nu trebuie să te bazezi pe orice condimente pentru că unele vor favoriza transpirația, accentuând starea de frig. Mănâncă turtă dulce de fiecare dată când ai ocazia, iar dacă o pregătești chiar tu vei obține beneficii suplimentare pentru că te vei încălzi în timp ce amesteci ingredientele, frămânți aluatul și stai lângă cuptor până când este gata.
Posteaza comentariu