Alimentele de post nu sunt neapărat mai sănătoase pentru organism, dacă faci alegerile greşite. Descoperă cum poţi să ţii post şi să mănânci sănătos, asigurând purificarea organismului.
Multe persoane consideră că atunci când ţin post îşi curăţă organismul de toxine. Acest lucru nu este deloc adevărat atunci când mănânci multă pâine albă, cartofi prăjiţi, produse din soia gata preparate din supermarket sau covrigi ca să suplineşti produsele de origine animală. Postul Paştelui poate să se transforme într-un lucru benefic pentru organismul tău doar atunci când consumi alimente cât mai puţin prelucrate, cereale integrale, leguminoase, fructe proaspete, nuci, seminţe şi multe verdeţuri.
Alimentele gătite cât mai simplu, ciorbele de zarzavat, salatele de crudităţi combinate cu un aport însemnat de leguminoase sau cereale integrale pot să asigure organismului energia de care are nevoie, dar şi eliminarea eficientă a toxinelor. Numai adoptând un astfel de regim alimentar nu vei priva organismul de nutrienţi şi nu vei risca să te îngraşă în post, în special din cauza consumului ridicat de produse făinoase care au la bază făina albă rafinată.
Dacă ţii post nu consuma cantităţi exagerate de:
- pateuri vegetale
- mezeluri şi produse procesate din soia
- cartofi prăjiţi
- pâine din făină albă rafinată
- margarină
- dulciuri dietetice
- supe instant
- chipsuri.
Alimente care nu trebuie să-ţi lipsească din meniu când ţii post
- Fasolea boabe
- Năutul
- Mazărea
- Lintea
- Verdeţurile crude (spanacul, pătrunjelul, leurda, urzicile, andivele, rucola, salata verde)
- Legumele crucifere (broccoli, conopidă, varza) şi orice alte legume care sunt pe placul tău
- Nucile şi seminţele neprăjite
- Orezul integral (brun) sau basmati
- Ovăzul
- Ciupercile
- Hrişca
- Fructele proaspete
- Avocado şi uleiul de măsline sau de floarea-soarelui presate la rece.
Iată 5 dintre alimentele care au un puternic efect detoxifiant şi le poţi consuma când ţii post:
1. Avocado
Consumă-l cu încredere, deoarece este un fruct care conţine grăsimi sănătoase şi conferă o senzaţie de saţietate. De asemenea, avocado conţine un antioxidant care are un efect detoxifiant şi favorizează eliminarea toxinelor.
2. Varza
Conţine sulf care ajută organismul să elimine o diversitate de toxine, de la pesticide la produse medicamentoase.
3. Lămâile
Le poţi include în salate, sucuri, ceaiuri sau în apă plată, deoarece protejează ficatul şi stimulează eliminarea toxinelor din corp. De asemenea, lămâile au un conţinut ridicat în vitamine şi antioxidanţi.
4. Grepfrutul
Curăţă sistemul digestiv şi previne formarea pietrelor la rinichi.
5. Sfecla roşie
O poţi include în ciorbe, preparate la cuptor, sucuri, dar şi crudă în amestecurile de crudităţi pentru a beneficia de efecte ei benefice. Sfecla conţine betaină şi pectină, două substanţe care protejează ficatul şi sistemul digestiv, favorizând eliminarea toxinelor.
Posteaza comentariu