Produsele semipreparate de post din comerţ conţin adesea aditivi cu efecte negative asupra sănătăţii, dar şi o cantitate exagerat de mare de sare. Pentru a suplini proteinele din carne, lactate şi ouă există numeroase surse vegetale care pot să asigure necesarul zilnic de nutrienţi esenţiali. De asemenea, este de preferat să preparari într-un mod cât mai simplu alimente sănătoase, cum ar fi fasolea boabe, lintea, năutul sau mazărea.
Alimente care nu trebuie să-ţi lipsească din meniu când ţii post
Pentru ca organismul să beneficieze de vitamine, minerale, antioxidanţi, fibre, grăsimi bune şi proteine de calitate este esenţial să ai o alimentaţie diversificată pe perioada postului. Baza reţetelor tale o vor constitui legumele şi verdeţurile la care se adaugă ingrediente la fel de valoroase pentru cantitatea lor bogată în proteine.
1. Fasolea boabe
2. Năutul
3. Mazărea
4. Lintea
5. Verdeţurile crude (spanacul, pătrunjelul, leurda, urzicile, andivele, rucola, salata verde)
6.Legumele crucifere (conopidă, varza) şi orice alte legume care sunt pe placul tău
7.Nucile şi seminţele neprăjite (de in, susan, floarea-soarelui, nuci româneşti)
8.Orezul integral (brun)
9.Ovăzul
10.Hrişca
11.Porumbul
12.Fructele proaspete
13.Avocado şi uleiul de măsline sau de floarea-soarelui presate la rece.
Alimente pe care să le ocoleşti
- pateul vegetal
- mezelurile vegetale
- chiftelele prăjite din soia
- cartofii prăjiţi
- covrigii sau diversele combinaţii de făinoase (sticksuri, covrigei, inelele de pâine prăjită cu diverse arome)
- pâinea albă consumată în exces
- cartofii consumaţi în cantitate mare.
Aceste alimente nu constituie o opţiune tocmai bună pentru o perioadă lungă de timp, deoarece organismul nu va avea zilnic nutrienţii necesari pentru a funcţiona la capacitate maximă. În plus, optând pentru alimentele de post gata preparate pe care le găseşti în comerţ vei cheltui mai mulţi bani decât atunci când alegi să găteşti preparate simple acasă.
Comentarii (3)
nu ai cum sa fii sanatos atata timp cat in alimentatia ta predomina painea, lactatele, ouale, carnea si cartofii...organismul nostru are mai mare nevoie de hrana integrala (legume, fructe, seminte si verdeturi in stare cruda), decat de clasicul pireu de cartofi cu friptura. lintea este muuuult mai ieftina decat carnea si mai ales decat lactatele...alina, nu e greu, trebuie doar sa te organizezi putin si ai sa vezi ca nu e chiar atat de greu.
sunt sigura ca daca vrei poti,dar nu ai tot timpul posibilitatea de a cumpara lista de mai sus,asa cum lintea era mancarea din puscarii acum o gasesti la preturi .....restul nu prea tin de foame,iar daca nu ai sofisticaturi din celelalte boabe cred ca le cumperi si le arunci,e greu azi cu postul si regimul doamnelor ! elimini o gramada iar guvernele te forteaza sa elimini si apa de baut in curand,ne uitam si trecem mai departe cu buzunaarul din care traim bine !
si daca manaci carne si lactate nu-ti distrugi sanatatea tot la fel? ce nu te mai imbolnavesti daca consumi produse de origine animala? eu din cate vad in jurul meu e foarte multa lume bolnava de tot felul de boli, de la banala raceala pana la nemilosul cancer si pun pariu ca toti consuma cele 5 alimente "miraculoase" carne, oua, lapte, paine si cartofi. deci daca ai o alimentatie diversificata, parerea mea e ca te poti lipsi de primele 4 alimente enumerate mai sus.
Posteaza comentariu