Rețetele picante sunt pe placul tău și nu-ți poți imagina o masă delicioasă fără gustul pe care-l adori? Ei bine, nici nu este nevoie să renunți la el. Piperul cayenne din componența felurilor de mâncare pe care le alegi cel mai des fortifică organismul și te ajută să ai multă energie indiferent cât de aglomerate sunt zilele de la serviciu sau cât de des apar situațiile neprevăzute. În afară de aroma specială, vei avea de câștigat și la capitolul sănătate fără să faci vreun efort suplimentar. Acest ingredient util în cadrul rețetelor culinare este ideal pentru a preveni și trata o gamă largă de afecțiuni.
Iată ce beneficii are consumul frecvent de piper cayenne:
1. Reduce durerile articulare și musculare
Capsaicina, substanța care creează gustul picant al piperului, este un ingredient activ din cadrul multor medicamente pentru artrită sau crampe musculare. Acționează benefic prin neutralizarea semnalelor durerii spre terminațiile nervoase.
Dacă vrei să reduci durerile fără să iei medicamente cu efecte secundare este indicat să amesteci un vârf de linguriță de piper cayenne cu 2 lingurițe de ulei de măsline, apoi să aplici pe zonele afectate de câteva ori pe zi. La început vei avea o ușoară senzație de arsură la nivelul pielii, dar sensibilitatea va dispărea după aproximativ o săptămână, la fel ca și durerile. Evită zona gurii și a ochilor.
2. Stimulează arderea caloriilor
În cadrul unui studiu derulat timp de 6 săptămâni la care au participat 25 de adulți cu un indice al masei corporale normal s-a constatat că ½ linguriță de piper cayenne consumată zilnic reduce apetitul și crește numărul de calorii arse. Persoanele care au participat la studiu nu folosiseră înainte piper cayenne drept condiment uzual la masă și nici nu aveau o preferință specială pentru gustul iute.
Rezultatele au fost o diminuare constantă a apetitului, reducerea poftei de dulciuri, de produse de la fast food, precum și de alimente hipercalorice sărate cum sunt chips-urile.
3. Desfundă nasul
Ai probleme cu răceala și dureri de cap din cauza nasului înfundat? Tot piperul cayenne este soluția rapidă. Capsaicina este un decongestiv puternic, stimulând eliminarea mucusului care blochează căile respiratorii. Presară piperul pe fiecare preparat pe care îl savurezi și vei respira mai bine. Ai grijă să ai la îndemână șervețele nazale și uită de durerile de cap asociate cu gripa.
Piperul cayenne se potrivește la supe, tocănițe, piureuri sau smoothie-uri.
4. Reduce nivelul glicemiei
Potrivit specialiștilor, persoanele care au diabet ar trebui să includă acest condiment în cadrul meselor principale deoarece s-a constatat o nevoie mai redusă de insulină și un nivel total mai mic al glicemiei în urma consumului de preparate care includ piper cayenne.
5. Diminuează simptomele psoriazisului
A fost evaluată eficiența aplicării capsaicinei direct pe piele în cadrul tratamentului pentru psoriazis. Cercetătorii au demonstrat că reduce senzația de mâncărime și alte simptome asociate cu această afecțiune dermatologică.
6. Stimulează circulația sângelui
Dacă ai probleme legate de circulația deficitară, este momentul să începi să folosești mai des piperul cayenne. Stimulează circulația normală a sângelui, reduce tensiunea arterială și poate funcționa foarte bine alături de medicamentele care au drept scop prevenirea formării cheagurilor de sânge.
7. Tratează halena
Printre beneficiile consumului de piper cayenne se numără și eliminarea eficientă a respirației urât mirositoare. Acest condiment stimulează producția de salivă, care este esențială pentru neutralizarea halenei.
Prin prevenirea sindromului de gură uscată și menținerea unui nivel optim de hidratare a cavității bucale, piperul cayenne este la fel de util precum alte remedii folosite în acest scop.
8. Stimulează digestia
Având în vedere că acționează pentru creșterea producției de salivă, piperul cayenne dă impulsul necesar pentru începerea digestiei. Asigură funcționarea optimă a enzimelor digestive, previne constipația și durerile abdominale. Ajută organismul să prelucreze eficient alimentele ingerate și să preia vitaminele și mineralele din componența acestora.
Posteaza comentariu