Ne protejeaza de radicalii liberi
Atat cuprul, cat si vitamina C au actiune antioxidanta care protejeaza celulele de nocivitatea radicalilor liberi. Vitamina C stimuleaza celuele in lupta impotriva infectiilor, ucide bacteriile si virusii si regenereaza vitamina E epuizata, impulsionind astfel enzimele sa caute si sa distruga radicalii liberi.
Asigura sanatatea inimii si a colonului
Deoarece sunt foarte bogate in fibre, acestea reduc nivelul colesterolului "rau" si implicit riscul de boli cardiovasculare, elimina toxinele din colon si previn aparitia cancerului de colon. De regula, alimentele bogate in fibre sunt recomandate persoanelor diabetice, deoarece mentin in limite normale nivelul glicemiei. De asemenea, fibrele sunt de folos si persoanelor care sufera de constipatie.
Protejeaza impotriva cancerului mamar
Rezultatele unui studiu efectuat pe un esantion de 51.823 de femei aflate la postmenopauza arata ca riscul de cancer mamar este vizibil diminuat cu pana la 34% la cele care au consumat fructe bogate in fibre. Fructele cele mai bogate in fibre sunt: perele, merele, smochinele si prunele.
Previn degenerescenta maculara
Cu siguranta mai tii minte cand mama ta iti spunea sa mananci morcovi pentru sanatatea ochilor. Si avea dreptate, insa pe langa morcovi si fructele au o importanta esentiala de a mentine ochii sanatosi. Potrivit unui studiu publicat in Arhivele de Oftalmologie, 3 portii de fructe consumate in fiecare zi reduc cu 36% riscul de aparitie a degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. Daca 3 portii de fructe ti se par multe, incearca sa le folosesti pentru ornarea diverselor mancaruri. Pune bucati de pere peste cerealele pe care le mananci dimineata, in iaurtul pe post de gustare, in salatele cu verdeata si in combinatie cu pestele.
Posteaza comentariu