Ouale: mare atentie la pastrarea lor!

Ouale se pot transforma intr-un dusman de temut daca nu stii cateva sfaturi esentiale despre pastrarea lor adecvata. Deoarece constituie un ingredient esential in cadrul sarbatorilor de Paste, te invatam cateva lucruri sanatoase pe care le poti aplica toata viata.
Cel mai sigur este sa cunosti tot ce trebuie despre cumpararea acestui produs, pastrarea si prepararea lui sau a gustarilor care-l includ.

1. Cumpara numai ouale care sunt tinute la rece, in conditii optime de prezentare si asigura-te ca nu sunt sparte sau murdare;

2. De indata ce ajungi acasa depoziteaza-le in frigider in ambalajul lor pana ce vrei sa le folosesti pentru prepararea bucatelor (Atentie! Nu le pastra mai mult de 3 saptamani) saptamani, pastrand ambalajul lor. Ouale sunt la fel de sensibile precum lactatele si carnurile si pot favoriza dezvoltarea rapida a unor bacterii, cum ar fi Salmonela;

3. Adminsitratia Americana pentru Siguranta Alimentelor si a Medicamentelor (FDA) recomanda urmatoarea metoda de fiert ouale de Paste: aseaza un singur strat de oua intr-o cratita si acopera-le cu apa pana sunt acoperite in intregime; se toarna o lingura de otet in apa pentru a permite o colorare perfecta a lor; se acopera cratita cu un capac pana ce apa incepe sa fiarba, dupa care se opreste focul; daca este nevoie indeparteaza cratita de pe ochiul aragazului ca sa eviti fierberea; pastreaza ouale acoperite si in apa fiarta timp de 15 minute; dupa scoaterea lor ouale nu trebuie sa stea la temperatura camerei mai mult de 2 ore; le poti vopsi fara coloranti, folosind cojile de ceapa, sfecla, zmeura congelata, coaja de lamaie sau portocala, morcovi, frunze de spanac, frunze de varza rosie, cafea tare, seminte de marar, suc de struguri rosii sau sfecla;

4.
Indiferent de modalitatea de preparare, ouale trebuie sa fie intotdeauna foarte bine gatite. FDA recomanda fierberea oualor pana la intarirea albusului, evitandu-se astfel cotaminarea cu Salmonela sau orice alta bacterie;

5. Spala-te pe maini inainte de a pune mana pe oua, fie ca vrei sa le folosesti in mancare sau prajituri, sa le fierbi, sa le vopsesti sau sa le depozitezi. Coaja oului este poroasa si permite cu usurinta patrunderea substantelor toxice si a bacteriilor. Astfel, prin fierbere se distruge bariera de protectie si este din nou expus contaminarii cu bacterii daca nu ai grija sa le manuiesti in siguranta;

6. O atentie deosebita trebuie sa acorzi si locului de depozitare a oualor colorate de Paste. Este foarte important sa eviti locurile in care animalele si insectele pot sa intre in contact cu ele.
Dupa gasirea locului potrivit de pastrare trebuie sa arunci ouale care crapate care permit contaminarea cu substante chimice si bacterii si sa le consumi pe cele bune intr-o saptamana de la prepararea lor.

Stiai ca ...

  • In China, parintii unui nou-nascut imparteau cate un ou rosu rudelor si prietenilor pentru a anunta nasterea copilului;

  • In Suedia, cu o zi inainte de Paste, baietii si fetele se imbraca in vrajitoare si merg la vecini, carora le lasa vederi de Paste, pentru care primesc bani sau dulciuri;

  • La o aniversarea speciala, japonezii le dau copiilor oua decorate in asa fel incat sa semene cu copiii;

  • In Polonia, pisanki sunt ouale decorate cu figuri desenate cu ceara, inainte de a fi inmuiate in culoare;

  • Grecii au obiceiul ca in noaptea Invierii sa trimita nasilor cate un ou pentru fiecare membru al familiei plus inca unul care simbolizeaza marirea familiei nasului.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elenamatei pe 28 Apr 2008, 10:41
    Vai ouale!!!!

    F.f. interesant acest articol sunt f.f. multumita de articol pentru ca daca stim esentialul despre anumite probleme niciodata nu stim indeajuns incat sa ne protejam indeajuns sanatatea. Multumesc din suflet pentru mesaj. Multumesc TopSanatate.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod