Nutritia fumatoarei

Esti femeie, fumezi desi teoretic stii ca n-ar trebui s-o faci, stii cat de mari sunt riscurile si care sunt consecintele asupra sanatatii tale dar si a celor apropiati.

Este cunoscut faptul ca tutunul contine peste 1 000 de compusi chimici iar fumul rezultat din arderea tigaretelor contine peste 4 000 de compusi dintre care 60 sunt cancerigeni.

Consecintele fumatului asupra sanatatii femeii pot fi extrem de grave:

cancerul pulmonar;
cancerul de esofag, faringe, laringe;
cancerul bucal;
cancerul de san;
cancerul uterin;
dezechilibre hormonale, amenoree, dismenoree;
osteoporoza;
malformatii congenitale.


Cu toate acestea, fumezi din diverse motive si pana te hotarasti si mai ales reusesti sa renunti la fumat trebuie sa-ti ajuti organismul si sa diminuezi efectele fumatului asupra lui.

S-a demonstrat clinic faptul ca majoritatea populatiei fumatoare consuma alimente care contin prea putina vitamina E si B6. In mod special femeile care fumeaza nu au un aport suficient de acid folic, fier, calciu si zinc. De aceea este foarte important ca in dieta femeii care fumeaza sa se regaseasca aceste substante protectoare, fie sub forma de alimente, fie sub forma de suplimente.


Un element esential in dieta zilnica a fumatoarei trebuie sa fie antioxidantii cum ar fi vitamina C si vitamina E. Pana nu demult, s-a considerat ca si beta-carotenul este benefic fumatorilor, insa studiile clinice recente arata ca, de fapt, acesta este daunator pentru sanatatea acestei categorii de populatie. Asadar, antioxidantii au rol protector in ceea ce priveste aparitia si evolutia cancerelor, bolilor coronariene, cataractei sau a disfunctiilor cognitive. Anumite componente ale tigarii favorizeaza oxidarea celulara, aparitia stresului oxidativ si implicit a radicalilor liberi care produc efectiv atacul la nivel celular si aparitia bolilor (in special a cancerului).


In acest sens, vitamina C este recomandabil sa fie suplimentata pentru fumatori, deoarece se considera ca nicotina inhiba absorbtia vitaminei C. Nicotina creste de fapt viteza metabolica si, deci, si procesele prin care vitamina C este metabolizata. Persoanelor care fumeaza li se recomanda asadar o suplimentare a vitaminei C de 100 mg/zi.

Asadar, din alimente sau din suplimente persoanele care fumeaza trebuia sa isi asigure aportul de: vitamina C, vitamina E, vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), niacina, vitamina B5 (accid pantotenic), vitamina B6 (piridoxina), picolinat de zinc si coenzimaQ10.
Suplimentele de tipul Ginkgo Biloba sunt de asemenea foarte eficiente.

In concluzie, iata ce trebuie sa faca o femeie care fumeaza si care vrea sa beneficieze de o stare cat mai buna de sanatate:

1. Urmarea unei diete sanatoase, echilibrate;
2. Suplimentarea cu nutrientii adecvati;
3. Efectuarea de exercitii fizice in mod regulat;
4. Renuntarea la fumat.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod