Când trebuie să renunți la lactate, ouă, unt și carne poate rămâi în pană de idei și nu mai știi ce alegeri sănătoase să faci la mesele principale. Cartofii prăjiți consumați zilnic, pâinea albă cu zacuscă sau cu pateu vegetal din comerț nu pot să fie considerate opțiuni alimentare echilibrate și nici nu trebuie consumate zilnic în cantități mari. Acestea sunt sărace în nutrienți, însă foarte bogate în calorii, astfel că riști să îți faci mai mult rău și să te îngrași.
Este foarte important să mănânci sănătos și echilibrat când ții post, astfel încât organismul să primească în continuare nutrienții de care are nevoie ca să funcționeze normal. Alimentele integrale, cerealele integrale, brânza tofu, leguminoasele, oleaginoasele, fructele, legumele și verdețurile sunt cele pe care trebuie să te bazezi când ții post. Este bine să eviți pe cât posibil alimentele procesate sau gata preparate din supermarketuri, apelând la mâncarea gătită în casă într-un mod cât mai simplu.
Meniu de post pentru o zi. Cele mai sănătoase alegeri pe care le poți face
Meniu de post: micul dejun
Un toast din pâine integrală poate să furnizeze carbohidrații necesari pentru a avea energie. Acesta poate să fie consumat cu humus, pastă de avocado, pateu de linte sau ciuperci făcut în casă. rețete de pateu vegetal pe care le poți face acasă.
Aici găsești mai multe De asemenea, dacă duci dorul omletelor, poți să-ți faci omletă din brânză tofu fărâmițată și amestecată cu ceapă, ardei și turmeric.
Dacă preferi ceva dulce și sănătos la micul dejun, poți să alegi o budincă de chia pe care o poți combina cu cacao, nuci și fructe proaspete. Folosește 4-5 linguri de semințe de chia și lasă-le în înmuiat peste noapte într-o cantitate dublă de lapte vegetal. O altă variantă ar fi să optezi pentru un smoothie cu lapte vegetal, ovăz și fructe de pădure sau pentru un terci de ovăz cald. Terciul de ovăz combinat cu fructe de pădure constituie una dintre cele mai bune alegeri pentru micul dejun. Ovăzul este sățios și protejează stomacul, furnizând carbohidrați care îți dau energie. Poți să fierbi fulgii de ovăz în apă sau în lapte vegetal pentru a obține un mic dejun de post. Combină-l cu puțin unt de arahide pentru proteine, chipsuri din nucă de cocos pentru grăsimile bune, câteva migdale hidratate în apă, fructe de pădure (proaspete sau congelate) și sirop de arțar/agave.
Meniu de post: prânz
Lintea, fasolea, mazărea şi năutul preparate într-un mod foarte simplu sau folosite în salate proaspete constituie o alternativă potrivită pentru preparatele din carne pe care trebuie să le excluzi atunci când ţii post. Ele furnizează proteine de calitate, dar şi o cantitate mare de fibre şi nutrienţi care menţin senzaţia de saţietate şi te împiedică să faci excese culinare pentru a compensa lipsa cărnii.
De aceea se numără printre cele mai bune opțiuni pentru masa de pânz la care poți consuma o supă cremă de linte sau o porție de paste integrale cu suc de roșii, năut și spanac, o salată care conține linte, fasole verde, verdețuri sau falafel (sau orice chifteluțe din legume, verdețuri și leguminoase).
Meniu de post: cina
Legumele la cuptor servite alături de un bol cu orez, orz, quinoa sau mei pot să fie sățioase și foarte nutritive. De asemenea, mai poți să înlocuiești legumele la cuptor cu curry-urile de năut/linte/vinete care merg de minune alături de orez sau alte cereale integrale.
Supa cremă de mazăre cu broccoli se poate face foarte ușor din mazăre congelată fiartă câteva minute împreună cu broccoli, ceapă, usturoi și țelină, iar la final se pasează cu blenderul și se adaugă puțin ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare, piper și fulgi de ardei iute.
De asemenea, ciupercuțele umplute cu un amestec de legume călite și lăsate la cuptor pot să fie extrem de gustoase, ușor de făcut și furnizează proteine. O porție de paste integrale cu pastă de avocado, pesto sau diverse legume/verdețuri pot să fie preparate foarte rapid și constituie o cină consistentă. Adaugă ciuperci sau năut pentru a completa rețeta, astfel încât să conțină și proteine.
Meniu de post: gustări
Dacă preferi gustările dulci poți să alegi: 4 curmale umplute cu unt de arahide, 2 pătrățele de ciocolată neagră, 4-5 smochine, fructe proaspete, rondele de cereale expandate cu unt de arahide și banane, 4-5 prune uscate, cacao cu lapte vegetal sau dulciurile vegane.
În schimb, dacă preferi să consumi ceva sărat la gustările dintre mesele principale poți să alegi: 5-6 măsline verzi, humus cu legume, zacuscă pe pâine integrală, un pumn mic de nuci și semințe crude, fasole bătută sau humus pe o felie de pâine integrală.
Posteaza comentariu