Surse
- Cum alimentele constituie intotdeauna cea mai buna solutie, iata-le pe cele care contin cel mai mult mangan: sucul de ananas fara zahar (un singur pahar contine circa 3 mg), legumele verzi, cerealele integrale, nucile, semintele, legumele uscate, frunzele de ceai si ghimbirul.
Roluri si caracteristici ale manganului
- Participa la sinteza colagenului, substanta recunoscuta pentru capacitatea sa de a regenera pielea. Colagenul este un material de natura conjunctiva, rezistent, care serveste la formarea diferitelor tesuturi din corp (oase, cartilagii). La punctul de intalnire intre doua oase, colagenul are rol de cuzinet in formarea articulatiei, de aceea administrarea manganului previne artroza.El contribuie si la rezistenta osoasa;
- Participa la metabolismul glucidelor, steroizilor si al catorva hormoni;
- Asigura echilibrul anumitor functii neurologice, cum ar fi memoria;
- Creste potentialul de procreare masculin;
- Activeaza producerea laptelui matern;
- Elibereaza organismul de agentii poluanti, gratie proprietatilor sale antioxidante.
Note utile
- Suplimentele apreciabile de calciu si fosfor reduc efectele manganului;
- Fumatorii activi si pasivi, marii consumatori de alcool, precum si locuitorii oraselor mari, unde poluarea este omniprezenta, trebuie sa-si supravegheze aportul de mangan.
Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro