Lichidele care mentin silueta

Apa si ceaiul sunt principalii reprezentanti ai lichidelor care mentin silueta. Toate vietatile necesita o cantitate suficienta de apa pentru a supravietui si pentru a mentine in echilibru toate procesele vitale.

Apa reprezinta substanta de baza a fluidelor corporale: sucuri digestive, sange, urina, limfa, transpiratie, etc. Apa joaca de asemenea un rol important in dizolvarea si transportul diversilor nutrienti cum ar fi: vitaminele, mineralele sau chiar hidratii de carbon si oxigenul. Apa este esentiala si ajuta in cazul proceselor de digestie, asimilare, eliminare si indepartare a deseurilor din organism.

Asadar chiar daca suntem intr-o dieta sau nu, este intotdeauna foarte important sa consumam apa suficienta pentru a evita deshidratarea.
Daca aportul de apa este prea mic atunci abilitatea de a transporta nutrientii este compromisa, fapt ce se va resimti rapid la nivel muscular.

Din punct de vedere cantitativ pentru majoritatea oamenilor care traiesc intr-un climat echilibrat, 2 litri de apa ar putea fi suficienti pentru o buna desfasurare a proceselor vitale. In cazul special al regimurilor de slabire, consumul de apa este cardinal intrucat:

1. In faza initiala a regimului se pierde in special apa care trebuie sa fie inlocuita pentru a evita deshidratarea;
2. Viteza cu care ardem calorii (metabolismul nostru) este un proces chimic care cere prezenta apei;
3. Apa ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in organism (cu cat organismul contine mai multe toxine, cu atat se pierde mai greu excesul ponderal);
4. Consumul suficient de apa ajuta la prevenirea constipatiei.
In acelasi timp apa nu trebuie folosita ca substitut alimentar sau pentru a linisti apetitul.

Din punct de vedere al compozitiei chimice, apa plata este cea mai indicata pentru a se consuma pe perioade foarte lungi. Pentru folosirea pe perioade mai scurte, apa filtrata si apa distilata reprezinta doua optiuni sanatoase. Dar despre felul apei pe care trebuie sa o consumam la un moment dat sunt multe de spus si ii vom dedica acestui subiect spatiul si importanta cuvenite intr-un articol separat.

Ceaiul verde dar si ceaiul negru provin din frunzele aceleiasi plante (Camellia Sinensis) si doar procesarea acestora conduce la obtinerea a doua ceaiuri diferite. Frunzele de ceai negru sunt complet oxidate in timp ce frunzele de ceai verde sunt usor prelucrate termic inainte de a fi uscate.
Si astfel ceaiul verde este considerat a avea mai multe beneficii si aplicatii terapeutice decat cel negru.

Ceaiul verde este folosit in Asia de mii de ani atat ca bautura cat si ca medicament natural. In ultimii ani, numeroase studii au relevat efectele sale chemo-preventive si antioxidante. Astfel s-a demonstrat ca aceasta bautura amelioreaza o serie de afectiuni, scazand colesterolul si blocand radicalii liberi sau reducand riscul pentru anumite tipuri de cancer.

De la descoperirea sa ceaiul verde a fost recunoscut pentru proprietatile sale farmacologice:

1. Combate somnolenta;
2. Are efect diuretic;
3. Ajuta in timpul procesului de digestie;
4. Este energizant;
5. Satisface senzatia de sete.


Studii publicate in decembrie 1999 in "American Journal of Clinical Nutrition and Urology" au aratat ca substantele active (catechin, theanin si saponin) ce exista din belsug in ceaiul verde ajuta la scaderea in greutate si la tratarea unor afectiuni ale prostatei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod