© Copyright:
Laptele de soia: beneficii
Laptele de soia este inlocuitorul perfect al laptelui de vaca pentru persoanele care postesc, pentru cele cu intoleranta la lactoza sau pentru vegetarieni. Dar, "desi ca aspect se aseamana cu laptele de origine animala, din punct de vedere nutritional este diferit," avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.
Ce-l deosebeste de laptele de origine animala?
"Din punct de vedere nutritional, laptele de soia este mai sarac decat laptele de vaca, proteinele fiind mai slabe," explica specialistul. Spre deosebire de laptele de origine animala, laptele vegetal nu contine cazeina, grasimi animale sau lactoza, "ci grasimi de origine vegetala, nesaturate si zaharuri flatulente care trebuie eliminate in timpul procesului de fabricare al laptelui," adauga prof. dr. Mencinicopschi.
Beneficiile asupra sanatatii
Laptele de soia este o alternativa sanatoasa la laptele de origine animala si ofera numeroase beneficii consumatorilor, pastrand toate proprietatile plantei.
Zero colesterol. Laptele de soia nu contine colesterol, ci "din contra, acesta contine fitosteroli care produc scaderea colesterolului," declara specialistul.
Calciu. Are un continut de calciu asemanator cu cel al laptelui de origine animala, insa prof. dr. Mencinicopschi avertizeaza ca biodisponibilitatea acestuia este mai mica.
Previne bolile cardiovasculare. Proteina din soia este recomandata in prevenirea maladiilor cardiovasculare si hipertensiunii.
Efect hormonal. Contine hormoni vegetali (izoflavoni), avand un efect usor estrogenic (hormonal). "Laptele de soia este recomandat femeilor pre si postmenopauzale, datorita continutului bogat de fitohormoni," informeaza prof. dr. Mencinicopschi.
Diabet. Studiile efectuate au sugerat ca flavonoizii gasiti in soia reduc riscul aparitiei diabetului prin impiedicarea construirii tesutului gras. In plus, o dieta bazata pe soia ajuta la scaderea glucozei si a nivelului de insulina din organism.
Osteoporoza. Laptele de soia este recomandat pentru sanatatea oaselor, soia mentinand densitatea osoasa si intarind sistemul imunitar.
Cancerul de colon. Datorita continutului bogat in fibre, soia reduce riscul de cancer de colon sau renal.
Lecitina. Soia contine lecitina, substanta esentiala pentru buna functionare a creierului. De asemenea, aceasta previne depozitarea grasimilor din sange pe peretii vaselor de sange si are proprietati antioxidante.
Grasimi nesaturate. Este bogat in "grasimi bune" (nesaturate), indispensabile sanatatii celulelor.
Cum poti prepara lapte de soia?
Se pune soia la inmuiat in apa rece si se lasa minim 8 ore, dupa care se da prin blender sau prin masina de tocat. Compozitia se toarna intr-un vas, peste care se adauga apa calduta. Se mesteca timp de 2-3 minute, iar apoi se strecoara compozitia printr-un tifon sau sita. Lichidul obtinut se pune la fiert pentru 10 minute. Se ia de pe foc si dupa ce s-a mai racit se poate adauga miere si aroma preferata.
Prof. dr. Mencinicopschi avertizeaza consumatorii sa fie atenti asupra laptelui vegetal din comert, care poate fi fabricat din soia modificata genetic. "Daca acesta este bio sau eco, inseamna ca nu provine din soia modificata genetic."
Este recomandat copiilor?
Specialistul recomanda parintilor sa-si hraneasca micutii cu lapte de vaca integral, dar "cu conditia ca acestia sa fie activi si sanatosi."
Comentarii (13)
L.D.S. STERILIZAT CAPATA UN GUST DEOSEBIT SI NU MAI TREBUIE ADAUGATE ALTE AROME . ASTFEL SE POATE PASTRA TIMP INDELUNGAT . INCERCATI !
ai mare drepate john sunt de acord cu tine;sunt cateva informatii aici cu care nici eu nu prea sunt de acord dar in mare parte este adevarat ce spune:de ex. soia modificat genetic urmariti videorile CABINETUL DR. VIRGILIU STROESCU ;);informatii foatre bune da acest dr;alta ar fi cu prepararea laptelui nu trebuie fiert pt ca isi pierde din proprietati
ai mare drepate john sunt de acord cu tine;sunt cateva informatii aici cu care nici eu nu prea sunt de acord dar in mare parte este adevarat ce spune:de ex. soia modificat genetic urmariti videorile CABINETUL DR. VIRGILIU STROESCU ;);informatii foatre bune da acest dr;alta ar fi cu prepararea laptelui nu trebuie fiert pt ca isi pierde din proprietati
ai mare drepate john sunt de acord cu tine;sunt cateva informatii aici cu care nici eu nu prea sunt de acord dar in mare parte este adevarat ce spune:de ex. soia modificat genetic urmariti videorile CABINETUL DR. VIRGILIU STROESCU ;);informatii foatre bune da acest dr;alta ar fi cu prepararea laptelui nu trebuie fiert pt ca isi pierde din proprietati
specialistul sa vada ultimele studii despre laptele de vaca si ce boli transmite si promoveaza sa nu mai recomande la copii. Calci se gaseste in abudenta si in legumele de culoare verde inchisa. ii recomand printre altele seminariile Dr. Walter Veith renumit om de stinta care face de 35 de ani studii despre alimentatie. sa vada cat este de "sanatos" laptele de vaca mai ales cel din ziua de azi.
Daca am urmatoarele probleme(colon iritabil, pangastrita eritematoasa, esofagita clasa A, anemie normocroma normocitara, suspiciune boala Chron) pot consuma lapte de soia? Tin sa precizez ca mananc de cativa ani doar regim.
http://www.medicultau.com/patologia-chirurgicala-a-glandelor-endocrine/bolile-inflamatorii-ale-tiroidei/gusile.php
deoarece soia contine un factor gusogen (iar consumul in timp poate cauza probleme tiroidiene-cu cresteri ale TSH), este recomandat ca laptele de soia sa fie fiert! prin fierbere acest factor este dezactivat! soia boabe, inainte de folosire (sub forma de faina de soia) trebuie prajita din acelasi motiv!
Exista o masina pe care am cumparat-o de Cluj si de care sunt foarte multumit. http://www.kingstore.ro/
"se mesteca" 2-3 minute? :)) nu pot doar sa il amestec putin? cine a scris articolul?
pot hrani copilul cu acel lapte?
Preparati-va singuri laptele de soia: dati aroma cu suc de fructe, ciocolata, vanilie... si puteti fii siguri ca acel lapte e natural!
De ce mai trebuie fiert? Nu-l poti consuma si asa?
Posteaza comentariu