Laptele de capră şi beneficiile sale

Multă vreme, capra a fost considerată “vaca săracului”, calitatile laptelui de capră fiind universal recunoscute. În toate culturile şi mediile sociale, laptele acestui animal este considerat un veritabil medicament. Ca orice panaceu, are parte şi de exagerări, dar noi vă prezentăm doar calităţile dovedite ale acestuia.
Caprele mănâncă sănătos şi dau un lapte sănătos

La păşune, din primăvară până în toamnă, caprele mănâncă de sus, de pe ramurile cele mai înalte ale copacilor şi plantelor, alegând cei mai fragezi lăstari şi muguri. De obicei, caprei i se consacră drept habitat pastoral etajul superior, loc în care pesticidele (îngrăşăminte chimice, erbicide, insecticide) sunt rareori folosite iar industria emanatoare de noxe rămâne la o altitudine mai joasă. La capra autohtonă, sezonul de păşunat este suprapus peste lactaţie iar în timpul iernii furajele folosite frecvent sunt la fel de sănătoase: fân natural şi cereale.

Conţinut scăzut de lactoză

Laptele de capră are un conţinut mai scăzut de lactoză cu 0,2-0,5% faţă de laptele de vacă.
Lipidele sunt prezente în laptele de capră sub forma unor globule cu dimensiuni mai mici decât cele din laptele de vacă, fapt ce contribuie la un metabolism lipidic mai eficient. Forma în care se află lipidele în laptele de capră, alături de cantitatea mai redusă de lactoză, contribuie la o mai bună digestibilitate a acestuia.

Cantităţi mai mari de acizi graşi cu lanţuri scurte şi medii

În comparaţie cu laptele de vacă, în cel de capră se găsesc cantităţi mai mari de acizi graşi cu lanţuri scurte şi medii: acid caproic, caprilic, capric, lauric, ceea ce recomandă laptele de capră în sindroame de malabsorbţie, rezecţii intestinale, malnutriţii ale sugarilor, hiperlipoproteinemii etc.
Laptele de capră conţine cantităţi mai mari de acizi graşi mono- şi polinesaturaţi decât laptele de vacă. Prezenţa acestor acizi graşi mono- şi polinesaturaţi este esenţială într-o dietă echilibrată care contribuie la un stil de viată sănătos.

Datorită compoziţiei şi structurii proteinelor din laptele de capră, acest tip de lapte şi produsele obţinute din el (produse acidofile şi brânzeturile) sunt mult mai uşor de digerat pentru consumatori şi chiar mai uşor de tolerat de unele persoane cu alergie la compuşii din laptele de vacă.

Mic dejun sănătos cu lapte de capră


O cană de lapte de capră poate fi integrat într-un mic dejun sănătos alături de 50 g de cereale integrale sau biscuiţi digestivi şi fructe.
Ne asigurăm astfel carbohidraţii complecşi necesari micului dejun, toţi aminoacizii esenţiali, o cantitate semnificativă de fibre dar şi lipidele necesare transportului vitaminelor A, D, E şi senzaţiei de saţietate.

Laptele de capră “La Colline” se găseşte la magazinul de prezentare din incinta fabricii - DN 1, Km 465, Vâlcele nr 8A, Comuna Feleacu, Jud. Cluj - şi pe magazinul online (http://www.lacolline.ro/vanzarionline/).

La obţinerea produselor La Colline se foloseşte doar lapte de capră integral, în conformitate cu legislaţia UE, provenit de la ferme situate în centrul Transilvaniei, care îmbină armonios tradiţia cu modernitatea.
Procesarea laptelui se face într-o unitate nouă şi modernă situată în apropiere de Cluj-Napoca. Procesarea laptelui de capră începe prin pasteurizare la temperaturi medii, iar acesta nu se normalizează (separarea smântânii din lapte) sau omogenizează. Astfel, laptele nu este supus temperaturilor înalte, evitându-se degradarea vitaminelor din grupul B din lapte.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod