Desi nu au calorii, indulcitorii artificiali te pot ingrasa. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne explica modul de actiune al indulcitorilor si cum ne pot afecta in timp atat silueta, cat si sanatatea.
Mare atentie la utilizarea indulcitorilor artificiali. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare nu recomanda folosirea indulcitorilor artificiali aspartam (E 951), acesulfam K (E 950), zaharina, ciclamatii (E 952) si sucraloza (E 955), deoarece "au efecte adverse, determinand chiar aparitia obezitatii, desi nu au calorii".
Se pare ca indulcitorii artificiali pe care se bazau persoanele care urmeaza un regim de slabit au un efect contrar celui asteptat, expertii avertizand ca organismul nostru nu poate sa faca diferenta intre acesti substituti de zahar. Ultimele cercetari scot in evidenta faptul ca utilizarea lor nu te ajuta sa scapi de kilograme, ci din contra pe termen lung pot avea exact efectul opus. Indulcitorii artificiali se comporta intr-un fel similar cu zaharul, prin activarea unor senzori in intestin care sunt esentiali pentru absorbtia glucozei. "Daca o persoana isi doreste sa slabeasca, nu cred ca indulcitorii artificiali pot sa fie de folos. Eu as recomanda alimentele naturale, insa consumate in cantitati mai mici. Indulcitorii artificiali activeaza senzorul de glucoza si cresc capacitatea intestinului de a absorbi mai mult zahar. Asa ca mai bine ne gandim de doua ori inainte de a consuma bauturile dietetice", declara prof. Soraya Shirazi-Beechey, coordonatorul unui studiu despre indulcitorii artificiali realizat de Universitatea Liverpool.
Cum ii recunosti pe eticheta alimentelor?
- E 950 Acesulfam-K, acesulfam de potasiu este un edulcorant intens si potentiator de aroma, artificial. Nu se recomanda consumul frecvent;
- E 951 Aspartam este un edulcorant intens si potentiator de aroma, artificial. Nu se recomanda consumul frecvent;
- E 952 Acid Ciclamic si sarurile sale de sodiu si calciu, ciclamat este un edulcorant intens, artificial, fara valoare calorica. Nu se recomanda consumul frecvent;
- E 954 Zaharina si sarurile de sodiu, potasiu, calciu este un edulcorant intens, artificial, fara valoare calorica. Nu se recomanda consumul frecvent.
Ce spune specialistul
Prof. dr.
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare"Gustul lor dulce artificial pacaleste creierul, care asteapta sa apara si caloriile dupa consumul acestor indulcitori. Caloriile nu vin, deoarece acestia nu contin calorii. In aceasta situatie creierul, prin secretia unor hormoni, modifica metabolismul in asa fel incat se retin cantitati mai mari de calorii din celelalte alimente consumate (si) care contin calorii. Astfel, in timp, din cauza stresului metabolic creat ne vom ingrasa si ne vom imbolnavi".
Ce sunt zaharurile rapide?
Le gasesti ascunse in aproape toate alimentele industriale: glucoza, fructoza, zaharoza, mierea si siropurile industriale. Potrivit specialistului in nutritie, acestea sunt glucide cu absorbtie rapida, cu index glicemic ridicat (IG) "induc productia rapida si masiva a insulinei, determine hiperglicemie si rezistenta la insulina, epuizeaza functia pancreasului endocrin (diabet de tip 2), sunt transformate in colesterol, grasimi si depozitate in tesutul adipos, declansand aparitia supraponderalitatii, obezitatii si sindromului metabolic".
- au efect de constipatie;
- cresc stresul oxidativ si eliberarea radicalilor liberi;
- accelereaza aparitia cariilor dentare;
- cresc nivelul colesterolului in sange;
- ingrasa sporind depozitele adipoase.
Daca valorile indicelui glicemic
- 5 - 55 - scazut;
- 56 - 70 - mediu;
- mai mare de 70 - ridicat.
Astfel, trebuie sa stim ca glucoza, luata ca etalon pentru indicele glicemic are valoarea 100. Este urmata de fructoza (IG = 19), miere de albine (IG = 55), maltoza (IG = 105), lactoza (IG = 46), xilitolul (IG = 8), zaharul (IG = 68).
Ce optiuni naturale ai?
Desi mierea de albine are un indice glicemic mediu, este recomandat sa o folosesti in cantitati mici pentru indulcirea cafelei sau a ceaiurilor.
Stevia este o planta dulce care nu contine calorii. Cunoscuta nutritionista britanica Gillian McKeith o recomanda in cartea sa "Hrana vie pentru sanatate " ca avand capacitatea de a regla nivelul zaharului in sange (glicemia), de a infrana pofta de dulciuri si a tempera senzatia acuta de foame, fiind eficienta pentru cei care sufera de diabet sau hipoglicemie.
Nectarul de agave este un sirop obtinut din planta agava, avand mai multe specii. Se foloseste foarte putin sirop, iar acesta pe langa capacitatea de a-ti indulci bautura este bogat in vitaminele B, C, D, E, calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu si crom. Nectarul de agave, cum mai este denumit siropul obtinut are un indice glicemic scazut.
Siropul de artar. Potrivit site-ul The World's Healthiest Foods, siropul de artar este o excelenta sursa de mangan si zinc, cu putine calorii. 2 lingurite (13 grame) de sirop contin 35 de calorii si este mai sarac in fructoza decat siropul de porumb sau nectarul de agave.
Comentarii (3)
Buna ziua.Am diabet tip II cu insulina si va rog sa-mi spuneti daca pot consuma sirop de agave sau de artar. Multumesc.
L-as ruga pe Dl.Profesor Mencinicopschi, sa imi confirme ca 1 tableta de zaharina pe zi, in cafea, nu poate sa imi faca rau; asa sper! Sint medic specialist ATI, si voi intelege ceea ce imi va explica, si ii voi urma sfatul! Va multumesc!
CE INSEAMNA BOALA PSIHOZA AFECTIVA BIPOLARA.DE UNDE PORNESTE SI CUM SE VINDECAINAFARA DE LIPSA DE AFECTIVITATE STRES VA ROG SA MA SFATUITI CE POT FACE SA IMI MULTUMESC FAMILIA SI SA MA LASE SA IMI VAD DE VIATA MEA LINISTITA.NU MA LASA SA MA CASATORESC CU BAIATUL PE CARE-L IUBESC VASILESCU MARIAN.CU STIMA SI RESPECT BRATILOVEANU GEORGETA- ELENA DR. PR. CONF.DL.HANGANU
Posteaza comentariu