Hraneste-te sanatos la birou

Din ce in ce mai multe persoane lucreaza 8 sau chiar mai multe ore pe zi la birou, in conditii de stres si unde activitatea fizica este practic inexistenta. Cu un astfel de program repetat de 5 ori pe saptamana, nu e de mirare ca foarte multe persoane au tendinta de a dezvolta numeroase probleme de nutritie, incluzand aici obezitatea si obiceiurile alimentare nesanatoase.

Se stie ca varietatea este condimentul vietii, lucru valabil mai ales in nutritie. Dietele monotone conduc invariabil la deficiente si dezechilibre alimentare si deci este important sa se includa zilnic in programul alimentar urmatoarele grupe de alimente:

1. fructe si legume;
2. legume;
3.
lactate sarace in grasimi;
4. carne slaba, peste sau oua;
5. grasimi nesaturate.

Este asadar necesar sa se adopte o dieta saraca in grasimi si bogata in fibre alimentare pentru a se reduce aportul caloric fara sa se ajunga la deficiente. Daca exista exces ponderal, acesta se va reduce cu o astfel de dieta, ideal pierzandu-se 0,5-1 kg pe saptamana.

Trebuie evitate dietele fade si pastilele de slabit. Dietele fade fie exclud unul sau mai multi macronutrienti sau chiar grupe alimentare, fie nu reusesc sa produca un nivel energetic suficient si de aceea trebuie evitate. Este foarte adevarat ca dupa o dieta restrictiva se pierd multe kilograme, insa din momentul in care se renunta la cele cateva foi de salata si cateva oua pe zi, aceleasi kilograme se vor depune la loc in timp record.


Pastilele de slabit si suplimentele (prafuri, concentrate, ceaiuri) promit luna de pe cer, insa ele sunt doar niste produse scumpe, in cel mai fericit caz eficiente pe perioada administrarii si de cele mai multe ori periculoase (produc insomnie, diaree, deshidratare, anxietate, depresii, palpitatii, etc).

Apa trebuie consumata zilnic - 2 litri/zi. Excesul de apa ingerata in 24 de ore poate dauna intrucat sunt "spalate" o serie de minerale importante din corp: calciu, magneziu, potasiu si sodiu, ceea ce poate duce la intoxicatia cu apa (hiponatremie).

Micul dejun trebuie sa fie luat in mod consecvent in fiecare dimineata. Studiile arata ca persoanele care au mic dejun zilnic sunt mai eficiente la servici, obosesc mai greu in timpul programului de lucru si au mai multa energie decat persoanele care se bazeaza doar pe ceasca de cafea.
Perioada dintre cina si mic dejun este de 12 ore, timp in care nivelul glucozei sanguine scade. Este necesar asadar sa se echilibreze glicemia, ceea ce va permite creierului sa inceapa sa lucreze eficient pe toata perioada zilei de lucru.

Alimentele care trebuie luate si pastrate in frigiderul biroului pentru pranz si gustari ar putea fi: paine integrala feliata, fructe si legume proaspete, oua, conserve de ton in suc propriu, branza proaspata, iaurt degresat.

Nu trebuie uitate exercitiile fizice usoare care se pot practica in pauze: plimbare de 10 minute, urcat si coborat scari, exercitii de respiratie, exercitii pentru relaxarea musculaturii umerilor si spatelui, etc.


Se stie ca orele de lucru in birou au o mare incarcatura de activitate si stres insa acest lucru trebuie privit pozitiv si nu ca o scuza pentru o dieta haotica si nesanatoasa. Dimpotriva, programul de lucru ar trebui sa puna ordine si in dieta zilnica iar zilele de weekend ar trebui "cenzurate" alimentar.