Grepfrutul - Beneficii asupra sanatatii

Intareste sistemul imunitar

Datorita continutului ridicat de vitamina C, grepfrutul reduce simptomele racelii si severitatea acestora. Peste 20 de studii stiintifice au declarat vitamina C ca fiind inamicul de temut al racelilor.


Previne afectiunile inflamatorii

Vitamina C apara organismul si de actiunea nociva a radicalilor liberi, reducand severitatea unor afectiuni inflamatorii precum osteoartrita, astmul si artrita reumatoida.


Lupta impotriva cancerului

Culoarea roz sau rosie a grepfrutului este data de licopen, un carotenoid cu actiune antitumorala. Dintre carotenoizi, licopenul are cea mai mare capacitate de a lupta impotriva distrugerilor celulare cauzate de actiunea radicalilor liberi.

Benefic pentru barbati: o dieta bogata in alimente care contin licopen (precum grepfrutul roz, pepene, papaya, guava, rosii, caise) si un consum regulat de ceai verde reduce considerabil riscul de a face cancer de prostata, arata rezultatele unui studiu publicat in Journal of Clinical Nutrition.
In urma monitorizarii a peste 130 de barbati cu cancer de prostata si un control efectuat in 274 de spitale, expertii au constatat ca barbatii care au baut ceai verde prezinta un risc cu 86% mai redus de a face cancer de prostata in comparatie cu cei care nu consuma ceai verde (sau consuma foarte putin).
Asadar, sfatul expertilor este ca barbatii sa introduca in alimentatia lor grepfrutul si ceaiul verde pentru a beneficia de protectia oferita de aceasta combinatie.

Liminoidele din grepfrut au capacitatea de a inhiba dezvoltarea tumorilor, stimuland productia unei enzime detoxifiante care declanseaza o reactie in ficat si face componentele toxice mai solubile si mai usor de eliminat din organism. Pulpa citricelor contine "glucarate", un compus care previne cancerul mamar.

In studiile efectuate pe animale si in laborator (pe celule umane), liminoidele au rolul de a lupta impotriva anumitor tipuri de cancere, precum cel bucal, de piele, pulmonar, mamar, stomacal si de colon.


Dintre citrice, sucul de grepfrut este cel mai bogat in antioxidanti

Antioxidantii sunt substantele care apara organismul de actiunea daunatoare a radicalilor liberi, despre care specialistii spun ca sunt cei care cauzeaza boli arteriale (ateroscleroza), cancer si altele.

In urma unui studiu efectuat asupra calitatii sucurilor de fructe stoarse, locul intai a fost castigat de sucul de struguri care contine cei mai multi polifenoli si antioxidanti.
Urmatoarele locuri au fost obtinute de sucul de mere, afine si grepfrut.


Scade nivelul colesterolului "rau"

Atat galben, cat si cel roz reduc nivelul colesterolului "rau" (LDL), iar cel rosu mai scade si din numarul trigliceridelor, ne arata un studiu publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry. Cercetatorii de la Universitatea Hebrew din Ierusalim au descoperit ca grepfrutul rosu este mai bogat in compusi bioactivi si polifenoli decat cel galben, insa identice daca luam in considerare continutul de fibre, acid fenolic si ascorbic. Dupa ce au efectuat testele - adaugand in dieta voluntarilor fie grepfrut rosu, fie galben, fie deloc - au constatat ca ambele tipuri de grepfrut scad nivelul colesterolului "rau" dupa un consum zilnic de doar 30 de zile: colesterolul total (cu 15,5% la cei care au consumat grepfrut rosu si cu 7,6% in cazul celor care au consumat grepfrut galben); colesterolul "rau" (cu 20,3% si respectiv, 10,7%) si trigliceridele (cu 17,2% si respectiv, 5,6%).
Nicio schimbare nu a fost sesizata in cadrul grupului care nu a consumat grepfrut deloc. 

Prin urmare, grepfrutul rosu si galben influenteaza in sens pozitiv colesterolul, insa cel rosu este de doua ori mai eficient, in special in scaderea numarului de trigliceride. Recomandarea specialistilor este sa incepem sa adaugam grepfrutul in alimentatia noastra zilnica.


Previne formarea pietrelor la rinichi

Un studiu publicat in Jurnalul britanic de Nutritie a scos in evidenta faptul ca daca femeile consuma zilnic de la 1/2 la 1 litru de suc de grepfrut, mere sau portocale au un risc redus de formare a pietrelor la rinichi.


Ofera protectie impotriva cancerului de colon

Grepfrutul nu este numai foarte bogat in vitamina C, ci noile studii ofera mai multe motive bine argumentate pentru care sa consumam acest fruct: ne protejeaza de cancerul pulmonar si de colon.

170 ml de suc de grepfrut pe zi reduce actiunea unei enzime care activeaza substantele cancerigene din fumul de tutun.



Adjuvant in curele de slabire

Cercetatorii au confirmat rolul pe care grepfrutul il are in curele de slabire si faptul ca previne ingrasarea, prin scaderea insulinei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod