Grasimile: esentiale pentru organism, dar atentie la calitatea lor!

Ce ne recomanda nutritionistii?


In conformitate cu normele institutelor internationale de sanatate si cu studiile recente, pentru o sanatate optima se fac urmatoarele recomandari privind calitatea grasimilor din alimentatie, pentru populatia din intreaga lume, incepand cu varsta de doi ani:

  • Grasimile pot asigura pana la 30-35% din aportul zilnic de energie;
  • Grasimile saturate nu trebuie sa depaseasca 10% din aportul caloric zilnic;
  • Grasimile esentiale polinesaturate (omega 6 si omega 3) trebuie sa contribuie cu 6-10% din aportul caloric zilnic;
  • Consumul de grasimi trans nu trebuie sa depaseasca 1% din aportul caloric zilnic;
  • Restul, pana la 35%, poate fi asigurat de grasimile mononesaturate.


De asemenea, este recomandat sa inlocuiesti produsele lactate integrale cu produse cu un continut mai scazut de grasimi, carnea grasa cu carnuri mai usoare si peste si sa utilizezi grasimile vegetale in locul celor animale pentru prepararea mancarurilor. Astfel vei reusi sa previi riscul de aparitie a bolilor de inima, pastrand un nivel normal al colesterolului.

Cele mai mari pericole pentru boala de inima sunt hipertensiunea arteriala, nivelul crescut al colesterolului rau, fumatul, sedentarismul si comportamentul alimentar nesanatos.

 

 

Consuma mai putine grasimi saturate si mai multe nesaturate


In general noi acordam atentie cantitatii de grasimi consumate, insa este mult mai important sa te asiguri ca le consumi pe cele de calitate - nesaturate, acizi grasi esentiali - pentru a beneficia de o greutate corporala normala si o sanatate de fier. Potrivit specialistilor prezenti la reuniune, pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare trebuie redus consumul grasimilor saturate si trans, cum sunt untul, branzeturile si laptele grase, carnea grasa sau produsele prajite in grasimi animale.

In schimb, acestea ar trebui inlocuite cu produse cu continut scazut de grasimi saturate, dar bogate in grasimi nesaturate si grasimi esentiale polinesaturate. Este vorba despre produse precum uleiurile vegetale de floarea-soarelui, soia, rapita, masline, produsele obtinute din acestea, margarinele tartinabile superioare, maionezele de calitate, fructele, legumele si pestele gras.

"In Europa de Vest mortalitatea din cauze cardiovasculare a scazut in ultimele decenii datoriti faptului ci aici gravitatea factorilor de risc cardiovascular a fost pe deplin inteleasa de populatie ca urmare a programelor de preventie derulate de autoritatile implicate.
Oamenii au inceput sa faca schimbari in ceea ce priveste principalii factori de risc cardiovascular – alimentatia cu un continut ridicat de grasimi saturate si sare, lipsa miscarii, fumatul – si rezultatele se vad!”,
a declarat Prof. Dr. Pekka Puska, Presedintele World Heart Federation. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod