Deși este adevărat că vei economisi mult timp dacă lași diferite variante de gustări la îndemâna copilului, ai putea favoriza probleme legate de sănătate și greutate. Conceptul de gustare nu mai seamănă cu cel din trecut, iar în prezent copiii apelează mult mai des la acest obicei. Există numeroase situații în care cei mici își petrec toată ziua într-un lung șir de gustări, depășind astfel totalul de calorii necesar și favorizând obezitatea sau alte afecțiuni cronice.
Dacă va lua câte o gustare foarte des copilul nu va mai fi tentat de mesele principale și ar putea chiar să sară peste ele sau să mănânce foarte puțin pentru că oricum nu îi este foame. În acest context nu va mai fi la fel de receptiv la testarea alimentelor noi și se va crea un cerc vicios.
Gustările și alimentele cu mult zahăr sau sodiu
Unul dintre principalele inconveniente legate de crearea unor gustări pe care copilul și le poate lua singur este faptul că reclamele prezintă alimente porționate care sunt opțiuni distractive, dar nu conțin suficiente vitamine și minerale. Batoanele granola, cele de cereale, porțiile mici de piure sau suc de fructe ori pungile cu gramaj redus de covrigei și biscuiți sunt în primul rând surse de zahăr și sodiu.
Nu este nicio problemă dacă sunt consumate ocazional de copii, dar în momentul în care au acces nelimitat la ele de-a lungul zilei cresc șansele să evite friptura slabă și legumele, variante mult mai utile pentru creștere și dezvoltarea armonioasă a organismului.
Limitează conceptul de gustare
Evidențiază-i copilului că nu poate lua câte o gustare la orice oră și că trebuie neapărat să-i fie foame, nu să mănânce din plictiseală sau când este supărat ori îngrijorat. Stabiliți împreună ore clare pentru fiecare gustare, de exemplu la mijlocul dimineții și la ora 17, moment în care copilul poate alege un singur lucru dintre variantele disponibile. De asemenea, trebuie să creezi o distanță clară față de mesele principale pentru a te asigura că va mânca alimentele utile pentru el.
Potrivit nutriționiștilor, este ideal să lași să treacă 2 ore între ultima gustare și masa principală care urmează.
Cum alegi opțiunile pe care i le oferi
Deși majoritatea variantelor ambalate nu reprezintă neapărat opțiuni hipercalorice este mult mai bine să te orientezi spre alimente proaspete, cu multe vitamine și minerale. De exemplu, poți păstra un bol cu fructe spălate care pot fi consumate direct atunci când copilului i se face foame. Fructele sunt ușor de transportat, așa că le poate lua cu el inclusiv când pleacă la joacă sau când mergeți în vizită.
Pentru a avea la îndemână variante sănătoase frigiderul tău trebuie să conțină:
- pungi de morcovi proaspeți, plus recipiente mici cu iaurt, în locul sosurilor cu multe grăsimi;
- brânză dietetică, foarte simplu de combinat cu felii de mere și pere;
- sos de mere neîndulcit, ideal pentru nuci sau migdale crude;
- ouă fierte, care se combină foarte bine cu 2 linguri de parmezan ras;
- struguri fără sâmburi, albi și negri, care au un gust foarte plăcut alături de brânza Cheddar;
- brânză feta, care se potrivește atât cu fructe, cât și cu legume crude;
- felii de cartofi dulci fierți, ușor de combinat cu nuci și semințe de floarea soarelui crude;
- pâine pitta și humus.
De asemenea, poți pregăti un mic platou care să conțină 2 felii de șuncă presată de curcan (conținut redus de sodiu), 6 biscuiți din făină integrală, nuci, felii de mango, ardei gras și felii de morcov.
Încurajează-l pe copil să te ajute pentru că se va simți mult mai bine dacă va contribui la realizarea gustărilor, în loc să aibă sentimentul că i se impune să mănânce anumite alimente.
Posteaza comentariu