Dieta mediteraneană face bine la inimă, dar în acelaşi timp te ajută să slăbeşti sau să te menţii la greutatea corporală dorită. Dr. Oz te învaţă ce trebuie să conţină lista de cumpărături dacă vrei să urmezi acest regim alimentar.
În general, dieta mediteraneană presupune un consum redus de grăsimi rele, dar bogat în nutrienţi din alimente proaspete şi grăsimi bune care sunt esenţiale pentru organism. Se pare că dieta mediteraneană a fost îndelung studiată de experţii din întreaga lume, iar rezultatele au arătat de fiecare dată că ar fi una dintre cele mai eficiente diete atât pentru sănătate, cât şi pentru menţinerea unei greutăţi corporale în limitele normale.
Nu este un regim strict de slăbire
Spre deosebire de alte diete care sunt restrictive, regimul mediteranean este mai degrabă un stil de viaţă sănătos, deoarece se bazează pe consumul de legume, verdeţuri, cereale integrale, fructe, nuci, seminţe, ulei de măsline, peşte, ocazional pui şi foarte rar carne roşie.
Iată ce trebuie să conţină lista ta de cumpărături pentru dieta mediteraneană
1. Uleiuri şi nuci
- ulei de măsline extravirgin
- ulei de rapiţă pentru gătit
- oleaginoase: migdale, nuci, alune, fistic, nuci braziliene.
2. Condimente şi verdeţuri
- mix de ierburi italiene
- usturoi
- chimion
- chilli
- busuioc
- coriandru
- mentă
- oregano
- salvie
- rozmarin
- mărar.
3. Lactate
- lapte cu 2% grăsime
- ouă
- iaurt grecesc
- brânzeturi (mozzarella, parmezan).
4. Cereale integrale, paste, leguminoase
- orz
- cartofi
- linte
- ovăz
- năut
- orez integral
- paste integrale.
5. Produse congelate sau proaspete, după sezon
- broccoli
- mazăre
- spanac
- morcovi
- ceapă, ardei
- dovlecei
- pătrunjel
- salată verde
- căpşuni
- zmeură
- afine
- merişoare.
6. Peşte şi carne roşie
- pulpe de pui
- carne slabă de vită
- somon
- ton
- anşoa
- carne de porc slabă.
7. Conserve
- ciuperci
- roşii
- porumb
- fasole
- năut
- măsline
- capere.
Reguli de bază recomandate de Dr. Oz
1. Consumă ulei de măsline extravirgin!
2. Limitează consumul de alcool!
3. Măreşte consumul de legume!
4. Măreşte consumul de fructe!
5. Măreşte consumul de leguminoase (soia, mazăre, fasole boabe, năut, linte)!
6.
7. Consumă nuci şi seminţe în stare crudă!
8. Consumă peşte şi limitează consumul de carne roşie!
9. Consumă rar lactate, carne şi ouă!
10. Fără mezeluri şi afumături!
11. Duciurile şi prăjiturile mai rar!
12. Consumă multe plante aromatice, atât proaspete cât şi uscate (busuioc, coriandru, mentă, oregano, pătrunjel, salvie, mărar, cimbru, cimbrişor, rozmarin).