Ştiai că 25 de grame de seminţe de susan conţin 1000 miligrame de calciu care se absoarbe foarte uşor în organism? Dr. Oz te învaţă care sunt cele mai bune surse de calciu în afară de lactate.
Am fost învăţaţi de mici că lactatele sunt cele care ne asigură un aport optim de calciu. Nu contestă nimeni acest lucru, însă există cercetări care scot la iveală faptul că acest mineral important pentru sănătatea noastră se regăseşte şi în surse vegetale. De asemenea, potrivit ultimelor studii realizate se pare că această formă de calciu de origine vegetală se absoarbe chiar mai bine în organism decât cel care se regăseşte în lactate.
Părerile sunt pro şi contra atunci când vine vorba despre mitul potrivit căruia doar lactatele ne asigură acea cantitate de calciu necesară pentru organism. Însă, dacă ne gândim mai bine există persoane care nu consumă produse lactate şi cu toate acestea nu au lipsă de calciu. În schimb, adoptă o dietă bogată în verdeţuri, produse din soia, legume proaspete, fructe, cereale integrale, nuci şi seminţe crude care le asigură necesarul de vitamine şi minerale.
De ce ai nevoie de calciu?
- pentru oase, cartilaje, dinţi, tendoane şi ţesutul conjunctiv.
- ajută numeroase enzime să-şi facă treaba în organism.
- colaborează cu neurotransmiţătorii.
- este esenţial pentru coagularea sângelui.
Cum îţi dai seama că ai lipsă de calciu?
Iată care sunt principalele simptome pe care medicul Robert Morse le-a enumerat în cartea sa “Să trăim sănătos fără toxine”:
- Crampe şi spasme musculare;
- Bătăi cardiace puternice;
- Insomnie;
- Irascibilitate şi stări de nervozitate;
- Degradarea şi căderea dinţilor;
- Hemoroizii;
- Dureri la jumătatea spatelui;
- Apariţia venelor varicoase.
Potrivit specialiştilor avem nevoie de un aport zilnic de 1000 miligrame de calciu la adulţi şi 1200 miligrame de calciu pentru femeile însărcinate şi tineri.
Cele mai bune surse vegetale de calciu
Iată care sunt cele mai bune surse de calciu recomandate de celebrul Dr. Oz:
1. Seminţele de susan
Potrivit unui medic nutriţionist celebru în Marea Britanie, Gillian McKeith, 25 de grame de seminţe de susan conţin aproape 1000 miligrame de calciu. Pe lângă calciu, seminţele de susan sunt o sursă importantă de proteine, fier, magneziu, cupru, zinc, potasiu, vitamina A, E şi complexul B.
2. Seminţele de cânepă
Au un conţinut ridicat de proteine, acizi graşi omega 3 şi omega 6, în raportul ideal, calciu, magneziu, fibre, fier, fosfor, sodiu şi vitamina E.
3. Legumele cu frunze de culoare verde închis
Pătrunjelul, spanacul, busuiocul, rucola, algele, broccoli, urzicile, cimbrul şi mărarul au un conţinut ridicat în calciu. De aceea este recomandat să le incluzi în dietă.
4. Sardinele
Sardinele proaspete preparate simplu la cuptor sau pe grătar, precum şi cele conservate în ulei au o cantitate mare de calciu. Nu uita să mănânci măcar o conservă pe săptămână, amestecându-le într-o salată de crudităţi.
5. Soia
Laptele de soia conţine la fel de mult calciu precum cel de vacă.
Alte surse importante de calciu găseşti în seminţele de dovleac, migdale, portocale, morcovi, seminţe de floarea-soarelui, alune, tofu, orez brun. În principal trebuie să reţii că acest mineral se regăseşte în majoritatea fructelor şi legumelor.
Comentarii (2)
Buna seara ,sunt diagnosticata cu ostioporoza ,urmez un tratament naturist MSM SOLARY 750mg ( extract din 5 plante : rad.de curcuminoide, Ghiara Diavolului , Boswellia,,Geara Matei, Herpagozide) , eu as vrea sa stiu daca mai pot suplimenta in alimentatie aceste seminte si daca da, cum se adminstreaza ? in cure, de cate zile ? cum ar fi cele de susan sau semintele de in - semintele de in (din cate am citit ) pot incetini sau bloca absorbtia altor medicamente
asta-i dus rau...da de coaja de oua cu miere si lamiie o fi auzit ?
Posteaza comentariu