Pentru că nu avem enzimele necesare pentru a digera în totalitate glutenul, acesta ajunge în intestinul subţire incomplet digerat, explică dr. Alina Stănescu Popp, medic primar pediatru cu supraspecializare în gastroenterologie pediatrică. Acest lucru nu generează probleme persoanelor sănătoase, însă pentru cele cu intoleranţă la gluten poate să fie un calvar.
Sensibilitate la gluten? Semnalele transmise de corp
În afară de simptomele legate de digestie (diaree, tulburări digestive, balonare, anemie, vomă), intoleranţa la gluten poate să se manifeste şi prin alte semnale pe care nu le-ai asocia cu această problemă.
1. Migrenele
Un studiu recent realizat arată că peste 56% dintre persoanele care au fost diagnosticate cu migrene ascund şi o sensibilitate la gluten. După ce au adoptat o dietă fără gluten, migrenele lor au dispărut.
2. Senzaţia de "ceaţă pe creier"
Anumite substanţe acţionează precum morfina, cauzând o senzaţie de ceaţă pe creier persoanelor care manifestă o sensibilitate la gluten. De asemenea, glutenul poate să cauzeze inflamaţii la nivelul creierului, diminuând capacitatea de concentrare.
3. Depresie
Glutenul perturbă procesul de digestie şi interferează cu absorbţia anumitor substanţe vitale cum ar fi vitaminele din complexul B, fierul, vitamina D, acizii graşi omega-3 şi zincul. Aceşti nutrienţi sunt esenţiali pentru sănătatea creierului şi îmbunătăţirea stării de spirit.
4. Dureri articulare
Glutenul poate să genereze durere şi apariţia inflamaţiilor la nivelul articulaţiilor.
5. Erupţii cutanate
Pot să apară reacţii cutanate atunci când manifeşti o sensibilitate la gluten.
Posteaza comentariu