De ce simţi nevoia de dulce?

Pentru o bună funcţionare a organismului, acesta are nevoie de energie. Glucoza din alimente ne oferă această energie. În decursul unei zile aglomerate, în care organismul este supus la efort, stres, nivelul glucozei din sânge scade.

Pentru o bună funcţionare a organismului, acesta are nevoie de energie. Glucoza din alimente ne oferă această energie. În decursul unei zile aglomerate, în care organismul este supus la efort, stres, nivelul glucozei din sânge scade.

 

Nevoia de dulce angajează o serie de întrebări celor care o simt. Uneori, ea poate să devină un fel de dependenţă. Teoretic, această nevoie de dulce este considerată ca fiind normală şi apare mult mai frecvent la femei.

 

Un dezechilibru al metabolismului gucidic


Din punct de vedere medical, nevoia de dulce poate fi explicată ca un dezechilibru al metabolismului glucidic al organismului, pancreasul secretă o cantitate inadecvată de insulină, alături de o scădere bruscă a glicemiei. În urma acestor procese, creierul este anunţat, primeşte comandă şi apare senzaţia de foame, resimţită ca o nevoie de dulce.
 
Consumând ceva dulce, şi aici mă refer la produsele ce conţin zahăr rafinat (de genul: ciocolată, prăjituri, sucuri, bomboane), creşte nivelul de zahăr din sânge.

Pancreasul, însă, se sesizează şi prin eliberarea insulinei, transportă zahărul din sânge către organele care au nevoie sau îl depozitează pentru o utilizare ulterioară. Cu cât cantitatea de dulciuri este mai mare, cu atât pancreasul eliberează o cantitate mai mare de insulină, crescând astfel depozitele de glucoză.

Pentru a preveni această cascadă, medicul recomandă consumul unor alimente care să elibereze zahărul în sânge într-un ritm mult mai scăzut, eventual aceste alimente să conţină şi fibre. Exemple de acest gen de alimente sunt fructele şi unele legume. Acestea ne asigură o cantitate de energie pe o perioadă mai lungă de timp, motiv pentru care senzaţia de dulce nu va mai fi resimţită foarte curând.

 

Respectarea micului dejun         


Alături de nevoia de a consuma ceva dulce, pot să apăra şi o stare de nelinişte, nervozitate, transpiraţii şi senzaţia de a nu se putea ţine pe picioare. Pentru a evita aceste simptome, se recomandă respectarea mesei de dimineaţă. Sfatul este valabil şi pentru celelalte mese, dar cum majoritatea persoanelor au un program încărcat peste zi, de cele mai multe ori se sare peste mesele principale, motiv pentru care, la un moment dat, organismul oboseşte şi simte nevoia unei revigorari, care de cele mai multe ori se face consumând ceva dulce.

Tocmai pentru a diminua această nevoie de dulce, putem încerca să:
 
1. Consumăm fructe şi legume în locul dulciurilor concentrate;  
2.

Să consumăm alimente cu conţinut de proteine, care ajută la menţinerea unui echilibru al zahărului în sânge;
3. Nu se recomandă înfometarea, de preferat mese reduse cantitativ şi dese;
4. Deşertul se serveşte după masă, niciodată înainte;
5. De evitat, pe cât posibil, stresul. Nevoia de dulce poate fi dată de stres şi de oboseală, aşa cum am precizat şi mai sus. Încercaţi să vă faceţi timp pentru propria dumneavoastră persoană;
6. Străduiţi-vă să dormiţi 7 ore pe noapte;
7. Foarte important este consumul celor doi litri de lichide zilnic;
8. Activitatea fizică menţine oxigenarea şi energia organismului, reduce stresul şi stabilizeaza nivelul zahărului în sânge.
Sfat: nu uitaţi să faceţi mişcare! Ştiu că de cele mai multe ori nu există timpul necesar pentru a merge la sală, dar recomandarea este simplă: obişnuiţi-vă să megeti pe jos cel puţin 30 de minute în fiecare zi.

de Larisa Popescu,
medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Clinica Romgermed, Sos Oltenitei, Nr 48-50 , sector 4, Bucuresti
Tel 021 332 51 67, Mobil 0727.789 798
E-mail: oltenitei@clinicaromgermed.ro