Ai toate motivele. Cercetarile arata ca este benefic pentru creier, inima, oase, ochi, spate si ne protejeaza de cancer.
Uleiul de peste reprezinta cea mai importanta sursa de acizi grasi omega 3 polinesaturati (acid eicosapentaenoic - EPA si acid docosahexaenoic - DHA). Deoarece organismul nostru nu are capacitatea de a sintetiza EPA si DHA este necesar sa ne suplimentam dieta cu suplimente bogata in acesti acizi.
Ce sunt acesti acizi omega 3?
Sunt grasimi polinesaturate, cele mai sanatoase grasimi pe care trebuie sa le consumi. Trebuie sa stim ca exista trei tipuri de grasimi: saturate (in principal din sursele animale, unde intra branzeturile, untul, carnea rosie), mononesaturate (cum este uleiul de masline) si cele polinesaturate (care se gasesc in special in pestele gras, oleaginoase si multe uleiuri vegetale). La randul lor, grasimile polinesaturate sunt impartite in doua categorii: omega 3 si omega 6, cunoscute si sub denumirea populara de acizi grasi esentiali.
Problema apare in momentul in care consumam mai multi acizi omega 6 (care se gasesc in special in uleiul de floarea soarelui si porumb), distrugand echilibrul omega 3 - omega 6 care este atat de necesar pentru buna functionare a organismului. De aceea este important sa adaugam in alimentatia noastra mai multi acizi omega 3 pe care ii gasim in peste (somon, hering, macrou, sardine, ton) si fructele de mare, insa si in semintele de dovleac, nuci, seminte de in, seminte de floarea soarelui, avocado, ulei de masline. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un consum de doua portii de peste pe saptamana, o portie reprezentand echivalentul a 140 de grame.
Cercetarile arata ca o doza zilnica ulei de peste bogat in acizi grasi omega 3 ajuta persoanele cu boli de inima sa-si reduca riscul cu pana la 30% de a suferi diverse complicatii. Insa, nici persoanele sanatoase nu trebuie sa uite de aceste suplimente si sa le administreze periodic. "Avem dovezi care reies din studii extinse peste 20 - 30 de ani si care vorbesc despre capacitatea acizilor grasi omega 3 de a ne proteja impotriva bolilor cardiovasculare", explica dr. Carl Lavie de la Clinica de cardiologie Ochsner din New Orleans.
Posteaza comentariu