Cresterea in greutate
Ai constatat ca in fiecare iarna mai adaugi cateva kilograme in plus? Cele mai multe raspunsuri la aceasta intrebare, vor fi afirmative. Se stie ca in timpul iernii, predispozitia spre ingrasat este mai accentuata, urmand apoi a ne petrece intreaga primavara si vara sa scapam de surplusul de grasime acumulat iarna.
Care sunt cauzele acestui fenomen?
Nu exista o explicatie logica care sa lamureasca din ce motive castigam in greutate pe perioada iernii, insa sunt cateva potentiale cauze care determina acest lucru.
Predispozitia genetica - se poate ca genele noastre sa fie "programate" sa consume mai multe alimente bogate in grasimi si mai mult alcool in cazuri de temperatura scazuta. O explicatie plauzibila ar fi aceea ca stramosii nostri aveau nevoie de o cantitate semnificativa de grasime in organism care actiona ca si un "combustibil" pentru a-i ajuta sa supravietuiasca frigului. Cercetatorii sustin ca noi am fi mostenit aceste gene, si odata cu ele si nevoia de a consuma alimente bogate in grasimi (in cantitati mari) pe perioada iernii.
Nivelul de serotonina - interactiunea diverselor chimicale in creier poate influenta apetitul si consumul alimentar. Serotonina este un neurotransmitator, adica o substanta care are rolul de a transmite mesaje de la o celula nervoasa la alta. Un nivel scazut de serotonina (fenomen frecvent intalnit in cazul persoanelor supraponderale) poate crea o pofta de mancare permanenta si are o mare influenta asupra starilor noastre psihice (accentuand depresia, problemele cu somnul). Unele persoane adesea se simt deprimate iarna, o reactie la putinele ore de lumina de care ne putem bucura pe parcursul unei zile mai scurte. Corpul nostru reactioneaza la depresie, producand o cantitate mai mare de serotonina; una dintre modalitatile eficiente de a mentine un nivel ridicat de serotonina este consumul ridicat de carbohidrati.
Din pacate, multe alimente bogate in carbohidrati (chips, prajituri, placinte, ciocolata) au si un continut ridicat de grasimi, asadar un consum excesiv pe o perioada lunga de timp va conduce inevitabil la o crestere in grautate. Solutia: asigura-te ca vei consuma acei carbohidrati cu un continut ridicat de fibre pentru a creste nivelul de serotonina si a combate depresia, fara a te confrunta cu surplusul de grasime.
Sedentarismul - este clar ca activitatea fizica nu mai pare la fel de placuta iarna, fata de libertatea in miscare pe care ne-o ofera anotimpul calduros. Insa, nu trebuie nicidecum sa abandonezi sportul, din cauza frigului sau a ploilor. Acesta pare a fi principalul motiv de care fiecare se plange iarna - cresterea in greutate.
Solutii practice
Ce putem face in aceasta situatie? In primul rand trebuie sa constientizam faptul ca nu suntem la fel de activi ca si vara si sa gasim o fitnes solutie. Daca nu suporti plimbarile lungi tocmai din cazua frigului de afara, inscrie-te la o sala de fitness, cursuri de dans, exercitii Pilates, yoga sau orice alta activitate fizica pe care ai vrea sa o urmezi.
De asemenea, iarna este anotimpul perfect pentru efectuarea exercitiilor in casa, folosind aparatura speciala de care dispui. Poti opta si pentru vizionarea casetelor video cu exercitii fizice pentru diversificarea exercitiilor, acest lucru putand sa te motiveze mai mult.
Nu uita de plimbare cand ti se pare ca vremea este mai putin potrivnica; dupa 10 minute de mers pe jos te vei incalzi si te vei simti excelent.
Ce alimente trebuie sa consumam iarna?
Iarna nu mai constituie o piedica in consumul fructelor si legumelor proaspete. Doar gandeste-te la delicioasele fructe importate (portocale, grepfrut, capsune, kiwi, guava) care sunt bogate in vitamina C si bioflavonoide cu rol de a impiedica raceala si a gripa. Incearca sa consumi la fiecare masa oricare dintre aceste fructe pentru a-ti intari sistemul imunitar.
Consuma cat mai multe supe, care sunt nutritive si nu te vor ingrasa. Una dintre cele mai simple variante de supe este cea de legume cu carne de pui sau vita, dupa preferinta. Sau poti sa folosesti cuburile cu gust de vita sau pui, ca adaos la supa de legume. Foloseste smantana cu un continut scazut de grasime pentru asortarea supei si crochetele. Incearca sa integrezi in alimentatia ta macar o data pe zi supa si nu vei castiga in greutate.
Asadar, daca simti cum castigi in greutate pe zi ce trece, fa un efort minim, alege o activitate fizica pe care sa o faci cu placere, consuma alimente satioase, dar care nu ingrasa (fructe, supe) si poti sa-ti iei gandul de la cele 5-7 kilograme cu care te "pricopseai" in fiecare primavara.
Cum trebuie sa ne alimentam iarna?
Este foarte important sa stim cum sa ne hranim pe timpul iernii si cum ne poate afecta alimentatia greutatea corporala si sanatatea.