Poate că nu eşti obişnuită cu lintea şi nu prea ai idee cum să o prepari, însă ştii că este un aliment sănătos, hrănitor şi ai vrea să descoperi mai multe combinaţii în care o poţi consuma. Datorită conţinutul său bogat în proteine, lintea aduce o mulţime de beneficii pentru sănătate şi o poţi folosi ca alternativă la preparatele din carne în unele zile.
De ce să mănânci linte?
Lintea face parte din familia leguminoaselor, însă spre deosebire de fasole şi năut care necesită un timp mai lung de preparare, fiind esenţială etapa de înmuiere a boabelor, pentru linte nu este necesară această etapă, astfel că te poţi baza pe această leguminoasă pentru a face reţete rapide.
Lintea se poate folosi în salate, supe, tocăniţe şi în preparate cu orez, ea fiind o excelentă sursă de proteine pentru vegetarieni şi vegani.
Pe lângă proteine, lintea mai aduce un aport însemnat de fier, potasiu, fibre solubile şi insolubile, calciu, magneziu şi vitamina B6.
Cum să fierbi corect lintea
Lintea o găsim în mai multe dimensiuni şi culori, însă printre cele mai folosite sunt sortimentele de linte portocalie, verde şi maro. Pe lângă acestea, mai există lintea neagră. Pentru faimoasa supă-cremă de linte este foarte potrivită lintea portocalie, deoarece este mai cremoasă, iar dacă preferi salatele de linte sau tocăniţele atunci poţi să foloseşti lintea verde sau maro cu bob mai mare.
Cum se mănâncă lintea: combinaţii recomandate
Pateu de linte
Se fierbe linte, se pune în robotul de bucătărie şi se combină cu ulei de măsline extravirgin, puţină ceapă sau usturoi (doar pentru gust), zeamă de lămâie, sare, piper, verdeaţă (în funcţie de preferinţe). Ca să iasă mai cremos poţi să adaugi o jumătate de avocado bine copt.
Tocăniţă de linte roşie cu curry
Ai nevoie de: o ceapă roşie, 1 cană cu linte roşie, ulei de măsline (opţional, dar îl poţi înlocui cu bulion de casă), un morcov, 1 căţel de usturoi, sare de mare, piper negru, 1 linguriţă de curry, puţină apă şi frunze proaspete de pătrunjel. Pune uleiul sau bulionul într-o cratiţă, după care adaugă ceapa şi restul ingredientelor, lăsându-le la foc mediu, sub capac până ce lintea este fiartă.
Salată de linte, fasole verde şi ardei, cu dressing cremos din pastă de susan
O combinaţie pe care o poţi avea mereu la îndemănă este salata de linte cu fasole verde, ardei şi puţină ceapă. Poţi să fierbi o cantitate mai mare de linte si fasole verde pentru a le avea în frigider, astfel că atunci când ajungi acasă poţi să-ţi prepari foarte rapid o salată săţioasă.
Supă-cremă de linte
Ai nevoie de: 1 cană cu linte roşie, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 1 ardei roşu, 1 morccov, 1 linguriţă de curry, 1/2 linguriţă de ghimbir proaspăt răzuit, 1 linguriţă de chimen pudră, sare de mare, piper negru, ulei de măsline, zeamă de lămâie, apă, pătrunjel proaspăt (opţional) şi smântână (opţional).
Se încinge uleiul în care se pun la călit ceapa, usturoiul, ghimbirul, chimenul şi curry.
Apoi se adaugă ardeiul şi morcovul care se amestecă şi se lasă la călit câteva minute.
Înainte de a pune apa, lasă la călit şi lintea roşie împreună cu celelalte ingrediente.
Se acoperă toate legumele cu apă şi se lasă la fierrt maxim 30 de minute sau până ce lintea este fiartă.
Se mixează în blender şi se consumă cu smântână, crutoane şi pătrunjel tocat mărunt.
Urmăreşte şi galeria cu reţete care au la bază lintea pentru a descoperi singură mai multe combinaţii care te pot inspira să foloseşti lintea în bucătăria ta!
Foto: pinterest.com
Comentarii (1)
V-a fost lene sa scrieti retetele? La ce ne folosesc 41 de poze? Nu e nici un lin spre retete.
Posteaza comentariu