În momentul în care faci trecerea de la o dietă tradițională spre un meniu fără gluten poate fi o provocare să-ți adaptezi rețetele. Chiar dacă la început ți se pare că orezul este prima alegere pentru orice rețetă, nu trebuie să te resemnezi la această variantă deoarece te vei plictisi rapid și ai putea să te lași tentat din nou de produsele pe care nu ar trebui să le consumi. Atunci când intri în bucătărie probabil că te vei gândi că va fi foarte complicat să faci prăjituri sau orice alt aluat dulce sau sărat. Ei bine, nu doar glutenul creează textura plăcută a preparatelor. Dacă știi ce ingrediente să folosești îți vei putea respecta dieta, în timp ce savurezi deserturi, clătite sau pizza la fel de gustoase ca înainte. În plus, ai putea constata că aceste variante au o savoare aparte, care te atrage mai mult dar pe care nu ai avut ocazia până acum să o experimentezi.
Nu privi meniul fără gluten ca pe o restricție majoră, ci ca pe o șansă de a descoperi ingrediente variate pe care poate nu le-ai utilizat în această combinație până acum.
Aproape orice rețetă poate fi modificată pentru a elimina glutenul.
Iată ce variante trebuie să încerci în cadrul unei diete fără gluten:
1. Înlocuiește făina
Dacă vrei să faci pizza, clătite, prăjituri, fursecuri, pâine sau biscuiți este foarte simplu să înlocuiești făina de grâu cu variante fără gluten. Ai la dispoziție o gamă variată de produse și în scurt timp vei realiza că nu te privezi de nimic dacă alegi să eviți glutenul.
Făina de cocos este o alternativă gustoasă la cea de grâu. Are un conținut ridicat de fibre și grăsimi sănătoase, contribuind și la menținerea unei greutăți ideale. Datorită grăsimilor din componența ei metabolismul va funcționa optim și vei reuși să reduci din rotunjimile inestetice. De asemenea, făina de cocos previne fluctuațiile glicemiei, caracterizate prin stări de amețeală sau oboseală. Dacă vei folosi cât mai des această făină la aluaturi îți vei proteja inima în mod eficient pentru că reduce nivelul colestrolului și previne depunerea grăsimilor pe pereții arterelor.
O altă variantă pe care o poți încerca este făina de ovăz.
Are o aromă specială și multe fibre, ținând sub control apetitul. În acest fel vei lua mai puține gustări între mese, fără să fie nevoie să ții un regim special pentru a „topi” kilogramele în plus. Stimulează imunitatea, previne creșterea colesterolului sau a trigliceridelor și atenuează simptomele răcelii sau gripei.O altă opțiune pentru rețetele fără gluten este făina de năut. Este o sursă excelentă de fibre, calciu, magneziu și vitaminele din complexul B. Este foarte consistentă, astfel încât nu îți va mai fi foame tot timpul între mese și vei reuși să consumi mai puține calorii fără să calculezi tot timpul ce ai mâncat. Gustul bun te va convinge în scurt timp că merită să dai o șansă năutului chiar și în aluatul pentru prăjituri.
2. Elimină făina
În unele cazuri poți renunța complet la făină și nu va mai trebui să cauți deloc alternative.
Dacă ți-e poftă de ceva dulce încearcă această rețetă de prăjiturele cu unt de arahide, fără făină.
Ingrediente:
- 1 cană de unt de arahide;
- 1 cană de zahăr;
- 2 ouă.
Cum procedezi:
Amestecă ingredientele până obții un mix omogen. Tapetează o tavă cu hârtie de copt și întinde aluatul în strat uniform.
Dă la cuptor, la foc mediu, timp de 10 minute. Savurează cu nuci caju sau presărat cu miez de nucă de cocos neîndulcit.
3. Creează-ți propria făină fără gluten
Dacă nu vrei să cumperi mereu un anumit tip de făină fără gluten, poți prepara ușor un amestec pe care să-l ai la îndemână de fiecare dată când vrei să faci pâine, prăjituri, sărățele sau pizza.
Ingrediente:
- 3 linguri de făină de orez alb sau integral;
- 2 linguri de amidon de cartofi;
- 1 lingură de făină de tapioca;
- 1 linguriță de gumă de xantan.
4. Experimentează și cu alte ingrediente
În momentul în care schimbi făina recomandată în rețetă cu altă variantă, poți adăuga și alte ingrediente pentru a te asigura că aluatul va avea aceeași consistență. De exemplu, poate fi nevoie să utilizezi mai mult lichid pentru a putea amesteca toate ingredientele. Folosește apa sau uleiul de cocos, în funcție de restul ingredientelor și gustul pe care vrei să-l obții.
De asemenea, adaugă 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu pentru fiecare cană de făină din rețetă.
Posteaza comentariu