Când vrei să cumperi legume pentru salate sau alte rețete contează foarte mult să le analizezi aspectul cu grijă pentru a lua numai variante cu mulți nutrienți. Intensitatea culorii și aspectul exterior sunt factori importanți care îți vor influența decizia, dar există și alte criterii pe care merită să le evaluezi. Este foarte important să înveți cum recunoști legumele sănătoase pentru că îți vei proteja organismul și vei face și economii în acest mod.
Legumele proaspete pot înlocui suplimentele alimentare și precis îți va face plăcere să obții vitaminele de care ai nevoie creând un curcubeu aromat în farfurie, în loc să iei tot timpul pastile.
Iată cum recunoști legumele sănătoase:
1. Culoarea
După ce ai verificat ca legumele să nu fie lovite sau pătate trebuie să privești cu atenție culoarea lor. Alege-le pe cele cu nuanța cea mai intensă, care te fac să vrei să începi să gătești chiar acum. Legumele cu cele mai multe vitamine vor avea o culoare apetisantă și foarte intensă. De asemenea, nuanța va fi uniformă. Nu cumpăra legumele care au o culoare pală sau o strălucire albicioasă ori lăptoasă pentru că înseamnă că nu au crescut la lumina soarelui sau s-au dezvoltat într-un sol nepotrivit.
2. Greutatea
În general va trebui să selectezi legumele cele mai grele comparativ cu mărimea lor.
În cazul în care observi că sunt foarte ușoare să știi că nu vor avea un miez zemos, ci vor fi deshidratate și cu o textură neplăcută. O greutate mai mare reprezintă garanția miezului delicios, cu un conținut optim de apă și vitamine. Cel mai simplu mod în care poți întruni acest criteriu este să ții în mână mai multe legume de același tip. Le vei remarca pe cele mai grele și în timp îți vei crea o obișnuință pentru a selecta rapid ardeii, roșiile, morcovii, vinetele sau orice alte legume cu greutatea ideală.
3. Textura fermă, dar nu exagerat de tare
Când atingi o legumă trebuie să aibă o textură fermă, dar nu prea tare.
Gândește-te că vrei legume care sunt crocante, dar și zemoase. Evită-le complet pe cele moi în totalitate sau pe anumite părți, dar și pe cele prea tari.Deși este adevărat că textura va fi diferită pentru fiecare legumă este foarte bine să compari bucata pe care vrei să o iei cu restul legumelor de același tip. De exemplu, pentru morcovi și broccoli încearcă să le îndoi ușor, dar nu exagera pentru că le poți rupe. Contează să vezi că sunt puțin flexibile, în loc să fie prea tari.
4. Mirosul
Și mirosul contează când mergi să cumperi legume, deși nu este la fel de pregnant ca și în cazul fructelor.
Legumele cu frunze verzi și ierburile aromatice vor avea un miros mai intens, dar și varza, morcovii și ardeii grași pot da indicii utile prin mirosul specific.
Posteaza comentariu