In vacanta suntem tentate sa renuntam la reguli, sa uitam de toate, inclusiv de obiceiurile alimentare bune. Daca tocmai te pregatesti sa pleci in concediu, cu siguranta una dintre preocuparile tale prioritare este aceea a unei alimentatii echilibrate pe durata vacantei. Indiferent unde te-ai afla, este posibil sa imbini placerea gustului cu regulile de nutritie.
Atunci cand pleci in concediu, te intrebi cum poti sa iti pastrezi obiceiurile alimentare pe durata lui pentru ca vacanta sa nu iti influenteze negativ silueta. Nu trebuie sa iti faci griji in acest sens deoarece vacanta este momentul ideal pentru a-ti relua bunele obiceiuri alimentare sau pentru a asimila unele noi. Ai mai mult timp, esti relaxata si lipsita de griji si iti poti permite sa te organizezi mai bine. Vacanta este perioada in care tu devii prinipala ta preocupare si iti acorzi timpul binemeritat.
Ce alimente sa alegi
A manca echilibrat inseamna a manca de toate in cantitati mici astfel incat sa-ti pastrezi constanta greutatea. Echilibrul alimentar se obtine in mai multe zile, deci nu iti face probleme in cazul in care ai calcat stramb la o masa. Vei avea timp sa te revansezi. Daca te afli la mare, la munte sau in vizita la rudele, bucura-te de preparatele culinare de sezon, din acea regiune.
Cat timp esti la malul marii, alege pestele, crustaceele si scoicile. Acestea sunt adevarate comori de binefacere pentru alimentatia ta, continand proteine si minerale. Le poti consuma in preparate sau ca ingrediete ale unei delicioase salate.
Daca esti la munte sau ai optat pentru o pensiune dintr-un sat, alege fructele si legumele cultivate in regiune. Acum poti sa te bucuri din plin de prospetimea lor, procurandu-le direct de la sursa. Nu uita de preparatele regionale care iti vor oferi noi savori si te vor ajuta sa mananci variat. Daca simti ca farfuria ta contine prea multe calorii, nu uita de sport!
In cazul in care esti adepta traseelor si faci zilnic excursii, trebuie sa adopti o alimentatie bogata, care iti confera energie, si sa bei multa apa, chir si fara a-ti fi sete.
Daca ai copii si ai decis sa te insoteasca in vacanta, nu uita de micile gustari. Atunci cand pleci la drum, ia cu tine, special pentru ei, un pachet de biscuiti, un corn, un iaurt, cateva fructe sau un compot.
Acum, mai mult decat oricand, te intrebi cum sa eviti aperitivele in exces si "rontaitul" dintre mese, specific perioadei de concediu. Alege preparatele rapide care nu contin grasimi sau carnea de pui si peste, fiarta sau fripta pe gratar. Pentru un plus de savoare, presara peste ea ierburi aromate si condimente. Iti stimuleaza papilele gustative si sunt o alternativa buna a maionezei. Pentru ca preparatele sa fie si mai apetisante, alege sosul pe baza de branza slaba si usturoi, patrunjel sau ceapa. Ca desert, alege briosele cu fructe, capsunele, pepenele galben sau verde. Serbetul este una dintre optiunile delicioase si echilibrate.
In ceea ce priveste bauturile, favorizeaza sucurile naturale din fructe proaspete si apa minerala cu aroma de fructe. Daca vrei, poti bea si alcool, dar trebuie sa te limitezi la un singur pahar. Pentru a-l insoti, alege rosiile pitice, alunele, chipsurile sau pesmetii, cu conditia sa nu faci abuz!
Indiferent de locul in care alegi sa iti petreci vacanta, acorda-ti timpul necesar pentru a servi un mic dejun consistent care sa contina glucide (paine, cereale), unt, miere de albine sau dulceata, suc de fructe, lactate si o bautura pentru a te hidrata dupa somn.
Iata sase aspecte de care trebuie sa tii cont pentru a manca echilibrat in concediu:
Include fructele si legumele proaspete in meniul tau zilnic. Spala-le bine inainte de a le consuma si nu le indeparta pielita care contine cele mai multe fibre si minerale.
Nu elimina carbohidratii si painea care ajuta la echilibrarea aporturilor nutritionale in organism.
Alterneaza sortimentele de branza si lactatele.
Limiteaza includerea materiilor grase in mancarea gatita. De exemplu, alege uleiul de masline sau de rapita in locul untului sau a uleiului de floarea soarelui.
Fii atenta la igiena si la calitatea produselor pe care le cumperi. Fie ca este vorba de preparate integrale sau doar de ingredientele cumparate din piata sau direct din gradinile localnicilor.
Incearca sa redescoperi placerea gustului, nu te invinovati din orice si renunta la frustrari. Secretul consta in masura deci alege portiile mici!
Posteaza comentariu