Stiai ca un consum moderat de cafea nu are niciun efect negativ asupra sanatatii cardiovasculare? Desi au existat polemici pe acest subiect, studiile recente din domeniu vin sa clarifice lucrurile si sa ne ofere date clare despre efectele consumului de cafea.
Ultimele studii au demonstrat ca un consum moderat de cafea nu este asociat cu riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.
Cercetarile mentionate de NESCAFE (Lopez-Garcia E, van Dam RM, Willett WC, Rimm EB, Manson JE, Stampfer MJ, Rexrode KM, Hu FB. Coffee consumption and coronary heart disease in men and women: a prospective cohort study) arata ca un consum moderat de cafea nu este asociat cu aparitia bolilor cardiovasculare si nici nu deterioreaza starea pacientilor care au suferit un infarct. Prin urmare, cana ta zilnica de cafea nu iti pun in niciun fel sanatatea inimii in pericol.
In cazul persoanelor care consuma cafea in mod frecvent nu s-a observat nicio modificare a tensiunii arteriale, iar pentru cei care beau cafea doar ocazional, cresterea este foarte mica, nu mai mare decat cea resimtita in timpul unei conversatii active sau a unei activitati fizice.
Mai mult, cafeina nu este cauza palpitatiilor, acestea pot aparea atat la bautorii de cafea, cat si la cei care nu consuma cafea din diverse motive.
Studiul "Coffee consumption and risk of myocardial Infarction among older Swedish women", furnizat de NESCAFE, a examinat posibila legatura dintre infarctul miocardic si consumul de cafea.
Cercetarea a fost efectuata pe un esantion de 32.650 de femei cu varste cuprinse intre 40 si 74 ani. Analiza realizata in concordanta cu varsta participantelor, cu factorii de aparitie a bolilor cardiovasculare si a variabilelor de dieta a relevat faptul ca femeile care consuma in jur de cinci cani de cafea pe saptamana prezinta un risc cu 32% mai scazut de a face infarct in comparatie cu cele care consuma mai putina cafea.
Astfel, studiile au demonstrat ca obiceiul de a consuma cinci sau mai multe cani de cafea saptamanal nu creste riscul aparitiei infarctului miocardic. De fiecare data s-a tinut cont si de stilul de viata al participantilor, tocmai pentru a stabili daca exista sau nu o legatura clara intre cafea si acest tip de boli.
Concluzia este ca placerea de a bea cafea in fiecare zi nu constituie niciun pericol pentru sanatatea ta cardiovasculara, din contra, cafeaua are un efect benefic asupra sanatatii tale. Anunta-ti si prietenele, la urmatoarea cafea pe care o veti bea impreuna!
Data viitoare, cand iti vei savura cafeaua NESCAFE, gandeste-te la toate ingredientele care te ajuta sa fii sanatoasa!
Te invitam si pe blog-ul www.miciobiceiurisanatoase.ro pentru a ne impartasi sfaturile tale privind mentinerea unui stil de viata sanatos. Blog-ul te asteapta cu informatii utile despre cum poti sa fii mereu in forma maxima.
Referinte
- 1. Rosner S., Åkesson A., Stampfer M. and Wolk A. Coffee consumption and risk of myocardial Infarction among older Swedish women. American Journal of Epidemiology, Vol. 165, 3, 288-293
- 2. Andersen L., Jacobs D., Carlsen M. and Blomhoff R. Consumption of coffee is associated with reduced risk of death attributed to inflammatory and cardiovascular diseases in the Iowa Women's Health Study. American Journal of Clinical Nutrition, May 2006, Vol. 83, 5, 1039-1046
- 3. Lopez-Garcia E., van Dam R., Willett W., Eric B. Rimm E., Manson J., Stampfer M., Rexrode K.,Hu F. Coffee consumption and coronary heart disease in men and women. Circulation, May 2006;
- 4. Sudano I., Binggeli C., Spieker L., Luscher T., Ruschitzka F., Noll G., Corti R. Cardiovascular effects of coffee: is it a risk factor? Prog Cardiovasc Nurs. Spring 2005; 20 (2): 65-69
Posteaza comentariu