Este esential sa consumi legume si fructe de diverse culori pentru a te bucura din plin de beneficiile acestor alimente.
Codul culorilor
Albastru / rosu inchis (invinge efectele imbatranirii) - legumele si fructele in aceste culori au o concentratie mare de substante fitochimice (antocianina si fenoli) care sunt studiate in prezent pentru proprietatile lor antioxidante si anti-imbatranire. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare albastra / rosu inchis pentru ca ajuta la:
- reducerea riscului de cancer;
- influenteaza benefic tractul urinar;
- imbunatateste memoria;
- asigura o imbatranire lenta si naturala.
De retinut: curele de slabire bazate pe consumul de fructe si legume si evitarea grasimilor saturate si a colesterolului pot reduce riscul unor anumite tipuri de cancer.
Fructe si legume de culoare albastra / rosu inchis
- afine;
- coacaze negre;
- prune uscate;
- boabe de soc;
- smochine;
- struguri;
- prune;
- stafide;
- sparanghel rosu inchis;
- varza rosie;
- vinete;
- andive;
- piper negru;
- cartofi rosii;
Verde (pentru o sanatate de fier) - legumele de culoare verde au o mare concentratie de substante fitochimice, precum indoli si luteina, care atrag atentia cercetatorilor datorita proprietatilor antioxidante. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare verde pentru ca ajuta la:
- reducerea riscului de cancer;
- asigurarea unui aspect sanatos al corpului;
- intareste osatura si dintii.
Fructe si legume de culoare verde
- avocado;
- mere verzi;
- struguri verzi;
- kiwi;
- lamai verzi;
- pere verzi;
- anghinare;
- arugula (planta cu frunze mici, verzi, foarte populara in bucataria italiana);
- sparanghel;
- broccoli;
- varza de Brussels;
- varza chinezeasca;
- fasole verde;
- telina;
- castraveti;
- andive;
- verdeturi stufoase (spanac, salata verde, etc);
- praz;
- ceapa verde;
- bama / okra;
- mazare;
- ardei verde;
- spanac;
- Zucchini (face parte din familia dovleceilor);
Alb (pentru vitalitate) - fructele si legumele albe si cafenii au o mare concentratie de substante fitochimice. Contin alicina, intalnita mai ales in plantele lefumicole din grupa cepei. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare alba si cafenie pentru ca ajuta la:
- reducerea riscului de cancer;
- combate bolile de inima;
- mentine colesterolului din sange la nivel normal.
Fructe si legume de culoare alba / cafenie
- banane;
- pere galbene;
- curmale;
- nectarine;
- piersici;
- conopida;
- usturoi;
- ghimbir;
- jicama;
- ciuperci;
- ceapa;
- pastarnac;
- cartofi;
- gulii;
- porumb.
Galben si portocaliu (antioxidanti foarte puternici) - fructele si legumele galbene / portocalii au o mare concentratie de substante antioxidante, precum vitamina C, carotenoid si bioflavonoid. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si a legumelor de culoare galbena / portocalie pentru ca ajuta la:
- mentinerea unei inimi sanatoase;
- asigurarea unui aspect sanatos al corpului;
- intarirea sistemului imunitar;
- reducerea riscului de cancer.
Fructe si legume de culoare galbena / portocalie
- mere galbene;
- caise;
- pepene galben;
- agrise;
- smochine;
- grepfrut;
- lamai;
- nectarine;
- portocale;
- mango
- papaya;
- piersici;
- pere galbene;
- curmale japoneze;
- ananas;
- mandarine;
- morcovi;
- ardei galbeni;
- cartofi;
- dovleac;
- porumb;
- rosii galbene;
Rosu (pentru sanatate si vitalitate) - fructele si legumele de culoare rosie sunt bogate in licopene si antocianina, substante fitochimice care au influente benefice asupra organismului tau. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare rosie pentru ca ajuta la:
- mentinerea unei inimi sanatoase;
- imbunatateste memoria;
- reducerea riscului de cancer;
- influenteaza benefic tractul urinar;
Fructe si legume de culoare rosie
- mere rosii;
- portocale rosii;
- cirese;
- merisor;
- struguri rosii;
- grepfrut rosu;
- rodii;
- zmeura;
- capsune;
- pepene rosu;
- sfecla rosie;
- ardei rosu;
- ridichi;
- ceapa rosie;
- cartofi rosii;
- rosii.