Ce sunt cerealele integrale?
Cand boabele de cereale sunt macinate sau rafinate, coaja si germenul sunt inlaturate, ramanand doar membrana interioara. Astfel, o mare parte a valorii nutritive a bobului dispare. In prepararea cerealelor integrale se foloseste intregul bob, pastrandu-se intacte elementele esentiale pe care le contin cele 3 parti ale sale.
Cerealele integrale si obezitatea
Aportul caloric crescut este una dintre cele mai frecvente cauze ale obezitatii. Acesta se realizeaza sub forma unui consum de alimente cu densitate calorica mare, care produc satietate numai dupa ce au fost consumate intr-o cantitate exagerata sau prin aportul de alimente cu un continut mare in grasimi, care constituie importante surse de energie.
De asemenea, mesele rare (1-2 pe zi), dar bogate in calorii, reprezinta un real factor de risc.
De cele mai multe ori, persoanele care sufera de obezitate sar peste mesele din timpul zilei, desi ziua este incarcata de eforturi si stres, iar seara, odata ajunse acasa au o ingestie alimentara necontrolata, cu consum crescut de elimente in timp scurt.
In plus, abaterile de la alimentatie sanatoasa si consumul exagerat de alcool se fac de multe ori la sfarsitul saptamanii, cand obligatiile mondene sau relaxarea gresit inteleasa devin factori obezogeni.
"Un plus caloric de 100-200 kcal pe zi produce, in 5-10 ani, un castig ponderal de 12-18 kilograme. Daca la aceasta se mai adauga si sedentarismul, riscul aparitiei obezitatii este si mai mare. Studiile epidemiologice sustin recomandarea cerealelor integrale, datorita valorii lor nutritive, pentru profilaxia obezitatiii", a mai precizat Conf. Dr. Gabriela Radulian.
Beneficiile cerealelor integrale
Ca si fructele si legumele, cerealele integrale au un continut important de substante nutritive esentiale (fibre, vitamine si minerale), care confera numeroase beneficii pentru sanatate. In plus, carbohidratii complecsi din cereale integrale asigura eliberarea lenta de energie in organism.
Exista numerosi factori care explica influenta cerealelor integrale asupra mentinerii greutatii corporale, contribuind la senzatia de satietate: volumul mare si densitatea energica redusa a alimentelor care contin cereale integrale, continutul scazut de grasimi, bogatia fibrelor.
In general, beneficiul unui consum mare de cereale integrale este observat in mod tipic la persoanele care au un aport mediu de circa 3 portii pe zii si se manifesta mai ales la persoanele cu o greutate mai mare.
Spre exmplu, studiul Iowa Woman's Health Study2, care a implicat 41.876 de femei, a aratat urmatoarele:
- un I.M.C. (indice de masa corporala = G (kg)/I(m2) mai mic a fost asociat cu un consum mai mare de cereale integrale;
- raportul talie/sold s-a redus odata cu cresterea aportului de cereale integrale;
- stilul de viata sanatos presupune cresterea aportului de cereale integrale zilnic in cadrul unei diete echilibrate din punct de vedere nutritional si mai multa activitate fizica.
"Cerealele integrale au insa mai multe beneficii pentru sanatate. Consumul a cel putin 3 portii de cereale integrale pe zi contribuie la reducerea riscului de diabet zaharat, obezitate, boli coronariene si anumite tipuri de cacer, asigurand si in mai bun control al greutatii corporale", completeaza Conf. Dr. Gabriela Radulian.
Cerealele pentru mic dejun pe baza de cereale integrale reprezinta o alegere benefica pentru o alimentatie echilibrata si pot fi consumate la oricare masa sau ca gustare a zilei. De regula, obiceiul de a le consuma la micul dejun este asociat cu cresterea randamentului fizic si intelectual in prima parte a zilei.
Posteaza comentariu