Cerealele, ingredientul ideal pentru un mic dejun la orice varsta

Esti o femeie ocupata si zilnic te straduiesti sa te imparti in mai multe directii, achitandu-te de obligatiile profesionale si familiale. Mai ai timp sa te gandesti la tine? Mai ai timp sa iei micul dejun in fiecare dimineata? Trebuie sa te alimentezi cat mai bine, pentru a avea energia necesara fiecarei zile. Un mic dejun cu cereale iti va oferi combinatia ideala: este gustos, usor de preparat si iti furnizeaza necesarul zilnic de vitamine si minerale.



Multe dintre noi nu luam masa de dimineata. Nu-i de mirare ca uneori ne cuprinde oboseala sau devenim pur si simplu lipsite de entuziasm si energie, avem probleme intestinale ori senzatii de foame. Potrivit studiilor din ultimii ani, lipsa mesei de dimineata poate avea numeroase efecte negative asupra copiilor si adultilor: slabirea memoriei, reducerea creativitatii, stari de iritabilitate si anxietate, stres determinat de senzatia de foame si dificultati in logica.



Cerealele sunt ingredientul ideal al unui mic dejun sanatos. Continand fibre, minerale, vitamine si carbohidrati, cerealele sunt foarte importante pentru mentinerea echilibrului alimentar si implicit al sanatatii.

Vei fi in forma maxima si astfel vei putea realiza tot ceea ce ti-ai propus. Oboseala si senzatiile de foame vor fi inlaturate. In plus, voi reusi sa tii o dieta sanatoasa. S-a dovedit ca cerealele previn de asemenea bolile de inima, obezitatea, diabetul, problemele intestinale si chiar diferite tipuri de cancer.



De multi ani, in tarile vest europene, cerealele sunt un aliment de baza pentru majoritatea familiilor. De exemplu, in Marea Britanie micul dejun este unul imbelsugat, continand o gama variata de mezeluri, oua, rosii la gratar, ciuperci, peste afumat si neaparat cereale, preferate fiind cele de ovaz.

Australienii prefera sa manance usor dimineata, optand, cel mai adesea, pentru un bol de cereale, cu iaurt sau lapte si, eventual, fructe proaspete taiate cubulete.

Asadar, spre binele nostru, ar trebui sa ne obisnuim ca in fiecare dimineata sa mancam o portie de cereale. Le alegem pe cele care ne plac, le adaugam intr-un bol cu lapte sau iaurt si micul dejun e deja preparat.



Micul dejun cu cereale reprezinta o sursa de substante nutritive si de vitamine pentru prescolari si scolari, dandu-le energia necesara pentru activitatile din cursul diminetii.
Copiii care consuma cereale bogate in fibre sunt mai putin expusi oboselii si depun un interes ridicat in procesul de invatare. Lipsa micului dejun din alimentatia zilnica a copiilor determina deficiente de vitamine si minerale, cum ar fi fierul, calciul, zincul si vitamina B2.

Adolescenta este o perioada decisiva in dezvoltarea fizica si intelectuala, in care tinerii depun mult efort si au nevoie de energia furnizata de masa de dimineata. Iar energia este furnizata in mod optim de consumul de cereale.

Ca urmare a stresului cotidian si a timpului redus, multi adulti obisnuiesc "sa sara" peste micul dejun si deseori se remarca la acestia efectele negative care apar daca masa de dimineata nu este servita in mod regulat: irascibilitate, nervozitate, reducerea performantei.

90% dintre persoanele de varsta a treia obisnuiesc sa serveasca masa de dimineata, care le da energie, atat de necesara in aceasta perioada a vietii. De asemenea, consumul de cereale previne aparitia unor afectiuni grave si relativ frecvente pentru persoanele din aceasta categorie de varsta.



- Cerealele sunt bogate in substante nutritive si sunt o modalitate ideala de a incepe ziua, furnizand organismului substante nutritive si energie pentru activitatile zilnice (15% - 20% din necesarul zilnic de energie).
Cerealele sunt imbogatite cu vitamine, calciu si fier, au un continut redus de grasimi si sunt bogate in fibre. Continutul bogat de substante nutritive si de vitamine reduce riscul aparitiei afectiunilor digestive, cardiace si a cancerului. In plus, sunt o sursa excelenta de calciu, care are rol in intarirea oaselor si a dintilor. Cercetarile realizate in ultimii ani demonstreaza ca cerealele au efecte benefice asupra dezvoltarii fizice si psihice a copiilor si contribuie la cresterea performantelor obtinute de ei la scoala.

- Cerealele sunt gustoase. Micul dejun pe baza de cereale este gustos si este apreciat de foarte multi copii. Cerealele variaza in sortimente si arome, astfel ca acestea se potrivesc diferitelor gusturi. Copiilor le place gustul cerealelor, care reprezinta un mic dejun sanatos, ce ii ajuta sa faca fata cu succes activitatilor din timpul zilei.

- Cerealele sunt un mic dejun la indemana. Cerealele sunt ideale pentru a pregati micul dejun usor si rapid. O conditie importanta pentru micul dejun este ca nu trebuie sa ia prea mult timp pentru pregatire. Cerealele sunt o solutie excelenta, pentru ca reduc foarte mult timpul de preparare a mesei de dimineata si, in plus, sunt sanatoase.


Iti reamintim cateva retete pentru prepararea unui mic dejun delicios cu cereale.



Ingrediente:
- 60 grame cereale;
- 200 ml lapte;
- o banana taiata felii.

Mod de preparare: Intr-un bol se pun cerealele, apoi se adauga feliile de banana si se toarna laptele. Vei avea astfel un mic dejun sanatos care-ti va oferi energie pentru un excelent inceput al zilei.



Ingrediente:
- jumatate de conserva de compot de piersici;
- jumatate de pahar branza dulce sau un iaurt;
- jumatate de pahar de cereale, nuci, stafide.

Mod de preparare: Se pun piersici in sirop intr-un pahar, se acopera cu un strat de branza sau iaurt si apoi cu un strat de cereale, amestecate cu nuci si stafide.

Pofta buna!