Alimentele bogate in zaharuri sau acizi, precum dulciurile, fructele si sucurile ataca violent smaltul dintilor. Prin continutul ridicat de fluor, ceaiul verde intareste smaltul si-l face mai rezistent la atacul acizilor. Dintii isi pierd astfel mai lent substantele minerale. Tanantii au efect astringent, contracta tesuturile, inataresc gingiile si pot chiar sa vindece mici rani si inflamatii. De asemenea, ei inhiba enzima amilaza existenta in saliva umana si care descompune hidratii de carbon in zaharuri simple.
Cine obisnuieste ca impreuna cu alimentele bogate in hidrati de carbon - cum ar fi painea, pastele fainoase sau cartofii - sa bea si cate o ceasca de ceai verde, atacul acizilor va fi mai redus in cavitatea bucala si va avea o dantura mai sanatoasa. Cu cat ceaiul ramane mai mult in gura, cu atat este mai pronuntat efectul anti-carie.
In plus, EGCG impiedica dezvoltarea bacteriilor si formarea tartrului dentar si protejeaza astfel nu doar de carii, ci si de paradontoza. Nu in ultimul rand, ceaiul verde regularizeaza producerea salivei, care neutralizeaza acizii agresivi din cavitatea bucala. Pentru prevenirea cariilor si a paradontozei este foarte utila si clatirea zilnica a gurii cu ceai verde in care s-a amestecat zeama de lamaie proaspat stoarsa.
Informatiile au fost preluate din cartea "Ceaiul verde. Alinare pentru trup si suflet", trad de Walter Fotescu, Bucuresti, Editura Niculescu, 2005, www.niculescu.ro
© Copyright:
Ceaiul verde si afectiunile dentare
Ceaiul verde este eficient in combaterea cariilor, a paradontozei, inflamatiilor gurii si faringelui si previne osteoporoza. Pentru a impiedica aparitia cariilor dentare si a paradontozei se va bea regulat in timpul mesei, sau dupa, o ceasca de ceai verde.
Comentarii (2)
Ceaiul verde antiadipos este ceaiul verde din articolul de mai sus?
Merita incercat!!!
Posteaza comentariu