Ce trebuie sa stii despre vizita la nutritionist?

Fie ca ai probleme cu greutatea - vrei sa slabesti sau, dimpotriva, sa "castigi" cateva kilograme - sau ca te-ai hotarat pur si simplu sa renunti la proastele obiceiuri alimentare si doresti un regim care sa ti se potriveasca, un nutritionist te poate ajuta!
Cum iti alegi nutritionistul?

In primul rand, persoana careia i te adresezi trebuie sa fie un specialist, de preferinta medic specializat in boli de nutritie, boli metabolice, diabet sau gastroenterologie. Foarte importanta, pe langa pregatirea academica a nutritionistului este si experienta profesionala. Inainte de a ajunge la el, este bine sa afli cat mai multe informatii despre activitatea sa, eventual sa intrebi alte persoane pe care le-a mai ajutat.


Ce se intampla la prima consultatie?

"Orice persoana care ajunge la un nutritionist are un scop precis: sa slabeasca, sa se ingrase sau sa isi echilibreze organismul cu anumite vitamine si minerale care ii lipsesc", este de parere dr. Dana Lulusa, consultant de nutritie. Asadar, daca ai decis sa mergi la nutritionist, in primul rand ii vei spune care este problema ta.
In functie de aceasta, specialistul iti va pune o serie de intrebari referitoare la modul tau de viata, alimentatie, daca ai mai apelat vreodata la un specialist, daca ai mai urmat vreun alt regim si daca acesta a avut sau nu rezultate etc.

Prima vizita dureaza aproximativ o ora. Daca ai probleme de greutate, nutritionistul iti va explica pe larg principiile unei diete sanatoase si importanta unui regim de viata cat mai echilibrat. "Dieta pentru persoana in cauza va fi recomandata numai dupa efectuarea analizelor medicale" - completeaza specialistul. Daca nu le ai la tine in momentul in care ajungi la cabinet, le poti face dupa aceea si le aduci ulterior. Este vorba de analize de sange, ale glandei tiroide si de urina. In functie de acestea, vei primi o dieta personalizata. Analizele trebuie sa fie recente, trebuie sa nu fi trecut mai mult de sase luni de la efectuarea lor.


Cine poate merge la nutritionist?

Pot merge la nutritionist persoanele care:

  • sunt supraponderale/obeze;
  • vor sa scape de cateva kilograme in plus;
  • fac sport de performanta - de obicei acestea au nevoie de diete care sa le ajute in activitatea pe care o desfasoara;
  • au probleme gastrointestinale, de exemplu, au probleme cu digestia, sufera de constipatie sau diaree, au aciditatea la stomac sau sufera de boli inflamatorii intestinale precum Boala Crohn;
  • se simt mereu obosite si lipsite de energie;
  • au probleme cu tensiunea arteriala, au colesterolul si trigliceridele marite;
  • femeile insarcinate, care alapteaza sau care vor sa revina la greutatea de dinaintea sarcinii;
  • diabeticii;
  • copiii carora nutritionistul le poate furniza un program special de educatie alimentara.

In principiu, orice persoana care doreste sa aiba un regim de viata sanatos se poate adresa nutritionistului.

 

De ce ai nevoie de o dieta personalizata?

Potrivit specialistului, dieta personalizata ti se va da in functie de regimul de viata: activitatea pe care o desfasori zilnic, varsta, sex, inaltime, greutate, dar si in functie de preferintele culinare. Cheia oricarui regim este nu doar sa aiba efect pe termen scurt, ci sa se potriveasca persoanei care il adopta, sa ii placa si astfel sa-l poata mentine pe tot parcursul vietii.

De aceea, regimul personalizat nu ti se va prescrie de la prima vizita la nutritionist. In prima vizita se face o anamneza alimentara detaliata, specialistul afla cat mai multe detalii despre stilul ta alimentar si abia dupa ce va avea toate datele necesare iti va elabora un program care sa ti se potriveasca. O dieta personalizata dureaza cel putin trei saptamani.
Dupa o perioada in care ai urmat indicatiile specialistului, vei merge inca o data pentru a stabili daca ai obtinut rezultatele dorite.

Specialistul TopSanatate atrage atentia ca "este foarte important modul in care persoana respecta recomandarile nutritionistutlui si le le aplica in mod consecvent pentru a obtine rezultatul pe care si-l doreste".  Asadar, trebuie sa faci si un exercitiu de vointa. Nu este necesar doar sa mergi la nutritionist, ci si sa asculti si sa aplici sfaturile pe care le primesti!
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Adriana pe 27 Iul 2015, 14:13
    pret???

    Cat costa o vizita la nutritionist????

    1
    0

  • diana pe 6 Feb 2014, 20:09
    nutritionist

    Cand te prezinti la un nutritionist trebuie sa-ti faci analize de sange?

    0
    0

  • cristina pe 31 Mai 2013, 08:05
    2 diete superbe,cu rezultate f bune

    ora 10 un sandwich cu mozzarela si un iaurt mic......0ra 12 un mar......ora 13,30 peste,pui,curcan,gratar,fiert etc cu salata de cruditati.....ora 17 un mar sau porto sau prune uscate........ora 19 un sandwich cu mozzarela (paine neagra) si un iaurt de baut o luna=4-5 kg

    3
    0

  • balan olimpia pe 15 Mar 2009, 10:36
    dieta pentru copii

    AS DORI O DIETA PENTRU O FETITA DE 7 ANI.ARE 37KG .

    6
    3

  • Ellen pe 12 Ian 2009, 14:12
    greu de rezolvat

    Nu inseamna nepasara faptul ca nu mergi la endocrinolog sau la nutritionist dar, in general, acest lucru nu se realizeaza din cauza preturilor mari si de ce nu costul regimului ce trebuie urmat. Si mai este un motiv foarte serios cei ce muncesc mult uita de mese regulate, ce sa mai vorbim de varietate la servici unde lucrezi in birou cu N persoane sau lucrezi cu clientii... In consecinta pentru a avea o viata echilibrati cu o alimentatie variata trebuie sa ai timp si CONDITII, chiar si la birou - si credeti-ma ca nu sunt conditii pentru asa ceva, ajungi sa mananci acasa si ... vai dar dupa cativa ani se cunoaste bine

    1
    1

  • Sana pe 3 Ian 2009, 17:20
    practic

    De ce nu incercati sa ajutati pe cei ce nu pot merge la un nutritionist (costa mult) cu o fisa facuta pe Internet, cu ce spuneati mai sus si apoi dati sfaturile... cat de cat un ajutar. Cine isi permite "nutritionist"? Astept....

    8
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod