Nu trebuie să te gândeşti la alimentaţia sănătoasă ca fiind ceva complicat, costisitor sau imposibil de urmat pentru tine. Tot secretul constă în a găti simplu şi a consuma cât mai puţine produse procesate din comerţ. Bineînţeles că nici mâncarea de tip fast-food nu intră în categoria alimentelor sănătoase, deoarece nu aduce niciun beneficiu organismului, ba din contră procesul de preparare alterează calitatea produsului final. Astfel că alimente iniţial sănătoase se transformă într-un pericol pentru sănătatea ta. Chiar dacă nu îţi produc rău imediat, trebuie să reţii că ele vor afecta sănătatea pe termen lung.
Cum să treci de la o dietă nesănătoasă la una sănătoasă?
În primul rând, reţine că este mai bine să faci această trecere treptat, cu paşi mici pentru a avea succes şi a rămâne pe acest drum. Gustul se educă, astfel că dacă la început nu-ţi va fi uşor să rezişti anumitor tentaţii culinare, vei constata că în timp acestea nu mai sunt atât de ameninţătoare şi poţi să treci pe lângă ele foarte uşor. Iată 3 sfaturi ca să fii mai responsabilă cu ceea ce mănânci:
1. Înainte de a pune pe primul loc pofta, gândeşte-te ce nutrienţi îţi asigură acea mâncare! Dacă eşti conştientă de faptul că nu aduce nimic bun pentru corp, înlocuieşte măcar o parte din ea cu ceva ce ştii că este sănătos!
2. Nu cumpăra toate produsele din supermarket ca să-ţi faci depozit acasă! Şi aici vorbim despre toate acele dulciuri procesate, gustări sărate, mezeluri sau orice alte produse cu care vor să te ademenească producătorii. Limitează-te la alimentele simple!
3. Vizitează doar raionul care te interesează din supermarket! Alege fructele, legumele, verdeţurile, cerealele integrale, carnea slabă/peşte, lactatele degresate, nucile/seminţele crude, fructele uscate şi leguminoasele.
Aceste trei sfaturi te vor ajuta să ajungi acasă doar cu alimente sănătoase. Consideră că deja ai făcut un mare pas înainte şi te-ai mobilizat ca să-ţi schimbi dieta!
Găteşte simplu!
Simplitatea garantează reuşita unei reţete. Bineînţeles că poţi să foloseşti o sumedenie de ingrediente pentru a obţine o reţetă complicată şi "fancy", însă acest lucru nu-ţi garantează că te-ai şi hrănit. Dacă metoda de preparare e una nesănătoasă sau ai folosit un amalgam de ingrediente, reţeta poate să fie un eşec din punct de vedere nutriţional. Astfel că este omis cel mai important aspect: valoarea ei nutriţională.
Prin urmare, o reţetă simplă care se găteşte cu ingrediente puţine, dar de calitate va asigura necesarul de nutrienţi de care are nevoie organismul.
Mănâncă la fiecare masă crudităţi
Este important să asociezi mâncarea gătită simplu cu o salată de crudităţi. Enzimele din legumele/verdeţurile crude şi asezonate cu un dressing simplu (ulei de măsline,, lămâie, sare, piper) vor ajuta în digestie şi asigură un plus de vitamine organismului.
Ce trebuie să pui în farfurie ca să ai o masă sănătoasă?
”Este extrem de important să avem în fiecare zi 3 mese principale şi 2-3 gustări, la ore adecvate. Sfatul meu este ca alimentația sănătoasă să devină parte integrantă din viaţa noastră, oriunde ne aflăm şi pe termen nelimitat.”, susţine prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice şi membru de onoare al Academiei Române.
1. Legumele trebuie să ocup cel mai mult loc din farfuria ta. Acestea pot să fie preparate simplu la cuptor, pe grătar, înăbuşite sau fierte la abur. De asemenea, pot să fie amestecate cu o cantitate mică de cereale integrale (hrişcă, mei, orez brun, quinoa)
2. Crudităţile trebuie să fie în aceeaşi proporţie cu legumele gătite.
3. Proteinele vegetale sau animale trebuie să ocupe cel mai puţin spaţiu pe farfuria ta. De asemenea, este de preferat să înlocuieşti carnea cu proteinele vegetale (fasole boabe, năut, linte, mazăre), astfel că pe parcursul unei săptămâni să nu consumi mai mult de 2-3 porţii de carne.
4. Grăsimile sănătoase precum uleiul de măsline, avocado sau seminţele de in/dovleac poţi să le incluzi în salata de crudităţi. Astfel, grăsimile sănătoase din farfuria ta pot să fie acele 1-2 linguri de ulei de măsline pe care le-ai folosit în dressingul pentru salata crudă.
© Copyright: depositphotos
Ce trebuie să pui în farfurie ca să ai o alimentaţie sănătoasă
Ce înseamnă o alimentaţie echilibrată? Ce ar trebui să pui pe farfurie ca să asiguri organismului toţi nutrienţii de care are nevoie? Descoperă cele mai bune trucuri!
Posteaza comentariu