Cerealele cu lapte: o alegere buna
Micul dejun bazat pe cereale reprezinta o alegere buna, datorita continutului mare al acestora in fibre, vitamina B si antioxidanti, impiedicandu-se aparitia senzatiei de foame aproximativ 2-3 ore. Cerealele sunt recomandate si in profilaxia cancerului de colon, a obezitatii, reduc nivelul colesterolului si al trigliceridelor din sange. Micul dejun ar trebui sa aduca aproximativ 20 – 25 % din necesarul kilocaloric zilnic, pentru un adult care serveste trei mese zilnic. Cand sari peste micul dejun, organismul se adapteaza si incearca sa mentina constanti anumiti parametri, cel mai important fiind glicemia.
Care sunt avanjatele micului dejun?
- reducerea riscului aparitiei unor boli precum ulcerul duodenal, gastrita, bolile cardio-vasculare sau diabetul;
- este benefic pentru copii, imbunatatindu-le performantele scolare, devenind mai tarziu adulti dinamici si sanatosi;
- un mic dejun alcatuit conform piramidei alimentare este o optiune inteligenta in demersul de a pierde in greutate si de a-ti mentine silueta.
Ratarea micului dejun in mod deliberat este o strategie comuna pentru pierderea kilogramelor nedorite, dar nu una inteligenta. Multi cred ca daca pierd kilograme sarind peste mese o fac fara niciun risc.
Ce trebuie sa contina un mic dejun sanatos?
Sfatul specialistului: Dr Ciprian Constantin, medic specialist “Diabet, Nutritie si Boli Metabolice”, Fundatia Pentru Alimentatie Sanatoasa
"Proteine, fibre, lipide si carbohidrati in proportii echilibrate. Surse bune de proteine sunt ouale, carnea slaba – pestele, carnea de pui etc – derivatele de lapte. Fibrele ar trebui luate din cereale integrale, vegetale si fructe. Un exemplu de mic dejun sanatos ar putea fi: un ou fiert tare, o portocala si un bol de cereale cu lapte degresat si/sau o felie de paine integrala cu o margarina de buna calitate. Ar trebui sa stam departe de cerealele expandate cu zahar sau cu fructe deshidratate, paste si paine alba pentru ca acestea sunt digerate rapid si senzatia de foame se va instala rapid, o ora sau doua mai tarziu. Daca totusi nu va place sa luati micul dejun, incercati sa il impartiti in doua mese mai mici, mancand un ou fiert tare acasa, spre exemplu, si un fruct la slujba. Oricum, obiceiul de a manca dimineata, este unul sanatos, care creeaza voie buna, pofta de munca si de viata. Nu uitati: Un stil de viata sanatos incepe cu micul dejun!"
Comentarii (3)
Am fost la o consultatie la Spitalul Militar Central. Este un om extraordinar dl Doctor si am reusit - fara sa astept prea mult - sa vorbesc cu dansul si sa ma consulte. Am reusit urmand sfaturile dansului sa depasesc complexul pe care il aveam si sa inteleg mai bine ce inseamna tratamentul diabetului zaharat.
f.bune si utile sfaturi
subiectul e super interesant
Posteaza comentariu