Ce suplimente nutritive îmi sunt recomandate?

Suplimentele joacă un rol important în menţinerea sănătăţii. Stilul de viaţă haotic, alimentaţia necorespunzătoare şi solicitarea fizică au un impact negativ asupra sănătăţii noastre, provocând carenţe

Suplimentele joacă un rol important în menţinerea sănătăţii. Stilul de viaţă haotic, alimentaţia necorespunzătoare şi solicitarea fizică au un impact negativ asupra sănătăţii noastre, provocând carenţe.

 

Suplimentele alimentare sunt menite să asigure cantitatea de nutrienţi necesară pentru că organismul să funcţioneze la capacitatate maximă.  
Ce sunt suplimentele nutritive? Suplimentele nutritive sau alimentare sunt vitamine, minerale, plante medicinale sau alte substanţe care au drept scop îmbunătăţirea dietei. Pot fi găsite sub formă de pastile, capsule, prafuri sau lichide. Acestea pot fi folosite pentru a completa necesarul de vitamine şi minerale, pe care regimul alimentar nu-l asigură. Suplimentele însă, nu înlocuiesc anumite alimente şi nu oferă aceleaşi beneficii ca fructele sau legumele.
 
Atenţie! Suplimentele trebuie luate doar la recomandarea specialistului şi doar în dozele recomandate de acesta, ne sfătuieşte dr.

Luana Sahian, medic în Medicină Generală şi consultant în nutriţie şi estetică corporală. Doar medicul poate spune exact de ce vitamine şi minerale ai nevoie.
 
 

Organismul tău are nevoie de suplimente?

 
Fie că eşti o persoană cu o viaţă activă şi solicitantă şi ai nevoie de un sprijin pentru a face faţă cu succes provocărilor cotidiene, fie că eşti o persoană preocupată de sănătatea ta, suplimentele îţi pot fi de folos. Chiar dacă ai grijă de dieta ta şi încerci să fie cât mai diversificată, riscul de carenţe există, susţine specialistul. Potrivit cercetărilor, fructele şi legumele pe care le consumăm astăzi sunt mai sărace în vitamine şi minerale decât cele pe care le mâncau părinţii noştri acum câteva decenii. Una dintre explicaţii ar fi că fermierii urmăresc să obţină recolte mai bogate într-un timp cât mai scurt, iar metodele folosite în acest scop micşorează capacitatea plantei de a produce nutrienţi şi de a-i absorbi din sol.
O altă explicaţie este timpul petrecut de aceste alimente pe rafturi sau drumul lung pe care îl fac pentru a ajunge în magazine, toate acestea afectând calitatea lor, ducând la o demineralizare şi la pierderea prospeţimii.


Ce suplimente sunt recomandate în funcţie de vârstă?

 
Potrivit dr. Sahian, cu fiecare 10 ani trecuţi, rata metabolică scade. Astfel, nevoile organismului cresc pe măsură ce înaintam în vârstă. Fiecare categorie de vârstă este caracterizată de nevoi diferite. La 20 şi 30 de ani, femeia are nevoie de suplimente precum cele pe bază de magneziu care sprijină bună funcţionare a celulelor nervoase şi a sistemului muscular şi are o acţiune anti-stres (fiind utile pentru momentele de suprasolicitare fizică şi psihică) sau coenzimă Q10 care, pe lângă faptul că luptă împotrivă ridurilor şi asigură un aspect proaspăt al pielii, încetineşte şi procesul de îmbătrânire la nivel celular şi stimulează sistemul imunitar.


 
După vârsta de 40 de ani, nevoile se schimbă şi cresc, susţine specialistul, metabolismul funcţionează mai greu, iar femeia se confruntă cu un tranzit intestinal mai lent şi, din cauza nivelului scăzut de calciu din organism, cu un risc crescut de osteoporoză şi afecţiuni dentare. Acestei categorii de vârstă, specialistul le recomandă în special suplimentele de calciu şi vitamina D pentru creşterea densităţii osoase şi menţinerea mobilităţii, testele clinice demonstrând ca pot reduce cu până la 29% riscul fracturilor de şold cauzate de scăderea densităţii osoase. De asemenea, sunt recomandate şi cele care conţin coenzimă Q10 şi vitaminele B.

 

Suplimentele pe bază de Ginkgo Biloba ajuta la menţinerea şi întărirea vitalităţii intelectuale, stimulând formarea de globule roşii şi în acest mod aprovizionarea cu sânge oxigenat a creierului şi a întregului organism, iar complexul de vitamine B susţine performanţa intelectuală prin sprijinirea bunei funcţionari a sistemului nervos.

Pentru probleme legate de nivelul colesterolul şi al trigliceridelor, suplimentele de Omega 3, ajută la întărirea sistemului cardiovascular şi la menţinerea nivelului optim de colesterol şi trigliceride din sânge.
 
Nu uita! Suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o alimentaţie sănătoasă!