Nu contează foarte mult cât de complicată sau simplă este rețeta aleasă. Dacă te ajută să te detașezi de griji și emoții gătitul poate avea un rol esențial ca mecanism de protecție a organismului. În majoritatea cazurilor în care ești îngrijorată nu vei avea chef să mănânci sau poate vei gusta doar puțin din preparate, însă gătitul poate fi o metodă utilă de a-ți distrage atenția și a te implica într-o activitate care te ajută să te relaxezi puțin pentru a preveni efectele negative ale stresului asupra organismului.
Combinarea ingredientelor, aromele pe care le simți și mirosul care te învăluie pe măsură ce preparatele se rumenesc sunt soluții eficiente pentru a combate anxietatea, teama sau îngrijorarea constantă. Nu trebuie să încerci să anihilezi emoțiile pe care le simți, ci este indicat să te implici în realizarea unor activități care îți captează atenția pentru câteva minute sau ore.
Dacă ești prea îngrijorată ca să mănânci lasă-te absorbită de mixul complex de ingrediente din rețetele tale preferate și în curând vei vedea că starea de tensiune se va diminua, vei putea respira adânc și vei găsi mai ușor soluții pentru orice problemă.Gătitul este și o manieră de exprimare a creativității. Efectul nu este limitat la combinarea ingredientelor, ci atunci când pregătești o rețetă neobișnuită sau când modifici puțin un preparat clasic favorizezi gândirea liberă și în alte domenii. Aromele și savoarea din bucătărie te pot ajuta să întâmpini momentele dificile cu zâmbetul pe buze și să rezolvi orice impas în timp record.
Iată ce poți găti când ești prea îngrijorată ca să mănânci:
1. Nuci, semințe, năut
Gustările crocante sunt foarte plăcut de preparat, chiar dacă nu ai de gând să le guști imediat. Poți alege nucile caju, cele Macadamia, semințele de dovleac sau boabele de năut.
Folosește un amestec din ulei de măsline, cimbru, măghiran, tarhon și sirop de melasă pentru a le da un gust special. De asemenea, poți utiliza și coaja de citrice. Nu numai că vei obține o gustare crocantă pe placul tuturor, dar mirosul citricelor te va ajuta să te relaxezi și să zâmbești mai des. De asemenea, este un remediu eficient pentru stările de amețeală sau de greață, care sunt uneori asociate cu stresul prelungit.
2. Granola
Este o altă variantă utilă pentru a-ți elibera mintea de gânduri negative. Nu ai nevoie neapărat de o rețetă, ci poți combina cerealele tale preferate cu fructe confiate, nuci, semințe, miez de cocos și miere pentru a obține un mic dejun sau o gustare delicioasă. Este la fel de aromată și dacă o consumi mai târziu, iar mirosul plăcut în timp ce este la cuptor cu siguranță te va binedispune.
3. Turtă dulce
Un desert tradițional care poate fi transformat ușor chiar și într-un mic dejun, turta dulce este foarte aromată și combinația de ghimbir, scorțișoară și nucșoară din componența ei este foarte utilă pentru reducerea stresului. De asemenea, nu prea ai cum să greșești atunci când o prepari, astfel încât nu trebuie să fii foarte atentă în cazul în care aștepți vești importante și ai nevoie să-ți distragi atenția timp de câteva minute.
Alege mierea pentru a intensifica gustul final și a menține turta dulce foarte fragedă, chiar dacă o păstrezi la frigider câteva zile.
4. Terci de ovăz
Este un preparat care îți aduce un confort aparte în zilele reci de toamnă și în timp ce-l pregătești poți experimenta cu o varietate de cereale și fructe, iar terciul nu va fi niciodată la fel.
5. Plăcinte sau prăjituri mai complicate
În cazul în care stresul este legat de așteptarea unui rezultat la un examen sau la un interviu poate vrei să petreci mai mult timp în bucătărie pentru a evita să te gândești tot timpul la rezultatele posibile. În aceste situații este util să alegi o rețetă puțin mai complicată, care să necesite un timp special dedicat aluatului, apoi cremelor și la final glazurii. Nici nu vei simți cum trece timpul și cel mai probabil atunci când ești gata și vestea mult așteptată va sosi fără ca tu să te fi agitat până atunci.
Posteaza comentariu