Nu poți comanda orice dacă ai reflux gastroesofagian, dar cu siguranță te poți simți bine când ieși în oraș dacă știi cum să utilizezi meniul restaurantelor în favoarea ta. Nu trebuie să te resemnezi să te simți rău de fiecare dată când mergi la restaurant, ci să înveți din greșeli și să afli secretele unei mese gustoase după care te vei simți în continuare bine.
Este adevărat că depinde și de tipul de restaurant la care mergi. De exemplu, este puțin mai dificil să comanzi la restaurantele cu specific mexican sau chinezesc deoarece folosesc diferite combinații de condimente care pot declanșa simptomele problematice, dar nu trebuie să renunți.
Trebuie să știi ce tip de preparate să ceri
Când te gândești să iei masa într-un local contează foarte mult să întrebi cum este preparată carnea. Dacă este prăjită întreabă dacă o pot face și la grătar.
De asemenea, poți cere o variantă de sos cu mai puține grăsimi în locul sosurilor cremoase cu foarte multe calorii și grăsimi saturate. Analizează cu atenție meniul și află lista completă de ingrediente pentru felul de mâncare pe care vrei să-l comanzi. În acest mod te asiguri că nu conține niciun ingredient care te-ar putea face să te simți rău. Dacă nu ești sigur care sunt alimentele care îți declanșează simptomele este recomandat să ții un jurnal în care să notezi cum te simți în fiecare zi și alimentele care ți-au făcut rău.
Ce nu ar trebui să mănânci?
În general, este recomandat să eviți următoarele tipuri de preparate:
- alimentele prăjite, cum sunt aripioarele crocante de pui, peștele prăjit sau burgerii;
- orice aliment preparat în unt sau ulei;
- garniturile cu un conținut ridicat de grăsimi cum sunt cartofii prăjiți;
- sosurile cu multe grăsimi și dressingurile pe bază de maioneză sau smântână;
- supa-cremă;
- chili;
- preparatele care conțin citrice;
- ardeiul gras;
- ceapa;
- felurile de mâncare care conțin foarte multă brânză;
- preparatele pe bază de sos de roșii sau ketchup;
- băuturile din citrice precum limonada sau sucul de portocale;
- băuturile care au cafeină;
- băuturile alcoolice;
- ciocolata.
Ce ar trebui să alegi?
Iată care sunt opțiunile indicate:
- friptură la grătar slabă;
- sandvișuri cu pui, curcan, vită și pâine integrală;
- supe de legume;
- legume fierte la aburi;
- cartofi copți cu un sos cu puține grăsimi;
- dressinguri fără grăsimi sau cu foarte puține grăsimi adăugate;
- deserturi light.
Restaurantele cu specific chinezesc
Ce să eviți:
- aperitivele în crustă sau prăjite;
- supă acră-iute;
- costițe de porc;
- rulouri cu ou;
- sosuri îngroșate cu ouă sau unt;
- tăieței crocanți, prăjiți;
- feluri de mâncare dulci-amărui.
Ce să alegi:
- supă Wonton;
- găluște fierte;
- orez brun;
- preparate pe bază de legume, cu un sos cu puține grăsimi;
- feluri de mâncare fierte la aburi, cu sos pe bază de homar sau vin;
- sosuri îngroșate cu amidon de porumb sau supă de legume;
- prăjituri cu răvaș.
Restaurantele cu specific mexican
Ce să eviți:
- Chimichangas;
- Chorizo;
- chips-uri tortilla prăjite;
- toppinguri cu brânză sau smântână;
- boabe de fasole prăjite;
- ardei iute;
- salsa, roșii și ceapă;
- sos Mole;
- Flan sau alte deserturi cu multe grăsimi;
- Sangria și Margarita.
Ce să alegi:
- pui sau pește la grătar,
- fasole și orez cu puține grăsimi;
- tortilla cu guaccamole;
- fajita;
- burrito;
- supe pe bază de zeamă de legume.
Restaurantele cu specific italienesc
Ce să eviți:
- sosurile cremoase sau pe bază de roșii;
- toppinguri pentru pizza cu multă brânză, cârnați sau ardei iute;
- dressinguri pe bază de ulei;
- antipasto;
- carbonara;
- parmigiana;
- feluri de mâncare condimentate sau cu mult usturoi.
Ce să alegi:
- preparate cu puțină brânză;
- carne de pui, vită sau pește la grătar;
- paste cu sos de legume;
- supă Minestrone;
- garnituri de legume fără usturoi;
- paste Primavera fără sos;
- pizza fără sos și cu foarte puțină brânză.
Posteaza comentariu