Dacă te întrebi ce poți face pentru a trăi și nu oricum, ci bucurându-te de o viață fără probleme de sănătate, află că un meniu bazat pe alimentele care previn bolile cronice și strategiile de protecție pe termen lung pot crește semnificativ speranța de viață.
Sigur, și factorii genetici sunt importanți aici, dar nu stă totul pe umerii geneticii. O viață lungă ține și de alegeri sănătoase.
O alimentație potrivită te poate ajuta să biruiești în timp, la fel cum și stilul de viață o poate face. Nu e de ajuns doar să mâncăm sănătos, ci și să nu facem excese dese de alcool sau tutun.
Iată ce mănâncă oamenii longevivi
Nu este niciodată prea târziu să remediezi compoziția meniului zilnic și să renunți la obiceiurile nocive care îți slăbesc organismul.
În loc să te temi de înaintarea în vârstă mai bine fă tot posibilul pentru a aplica experiența acumulată în timp și a continua să zâmbești indiferent câte zile de naștere ai sărbătorit deja.
În primul rând, aleg mâncarea gătită acasă în locul semipreparatelor congelate sau de la restaurant
Pare simplu să cumperi ceva congelat și să pui în tavă la cuptor sau să mergi la restaurant și să-ți alegi ceva din meniu.
Și chiar e mai simplu așa, dar crezi că este și sănătos? Nu! Motivul este simplu: în primul rând, alimentele procesate au un conținut ridicat de sodiu, favorizând retenția de apă și creșterea tensiunii arteriale, iar dacă mânânci în oraș dezavantajul este că nu ai cum să deții controlul asupra preparatului (nu știi cum a fost pregătit și nici ce ingrediente s-au folosit). Dacă vrei să ai un stil de viață sănătos este indicat să cumperi ingredientele de care ai nevoie, din surse de încredere, și să gătești chiar tu preparatele care îți plac, fără conservanți, coloranți și alte adaosuri.
Evită complet carnea procesată
Credeai că oamenii longevivi mănâncă mezeluri? Sigur, din când în când, s-ar putea s-o facă, dar nu fac din asta un obicei. Dacă obișnuiești să mânânci sandvișuri la micul dejun, spre exemplu, poți folosi carne preparată la cuptor tăiată felii sau poți pregăti carne la grill pentru a înlocui mezelurile.
Există studii de specialitate care au demonstrat că 2 felii de carne procesată pe zi (aproximativ 50g) cresc riscul de cancer de colon cu 18%.
Mănâncă foarte multe fibre
Legumele cu frunze verzi, în special spanacul și broccoli, trebuie să reprezinte baza tuturor felurilor de mâncare.
Consumate gătite sau crude, în salate, acestea contribuie substanțial la starea de sănătate. Pentru stimularea digestiei la vârste înaintate este foarte important să se consume multe fibre. De asemenea, cerealele integrale au și ele un rol esențial pentru echilibrarea tensiunii arteriale și reducerea inflamațiilor.
Consumă doar ciocolată atunci când au poftă de ceva dulce
Vă e cunoscut scenariul, nu? Chiar dacă nu consumați prea multe dulciuri de obicei, se poate întâmpla să aveți, când și când, poftă de ceva dulce. Pentru a evita grăsimile care cresc colesterolul și riscul de afecțiuni cardiovasculare, oamenii longevivi evită să consume plăcinte, prăjituri, budinci sau torturi cu multă cremă. Ciocolata neagră simplă este o modalitate ideală de a savura ceva dulce fără să te simți rău sau să agravezi alte afecțiuni.
Aleg mereu ingrediente naturale
Potrivit specialiștilor, oamenii longevivi folosesc ingrediente naturale, în varianta lor de bază. De exemplu, poți mânca înghețată în fiecare zi, dar să fie preparată din lapte integral și fructe sau nuci.
Încercarea de a stopa poftele alimentare cu alimente cu un conținut redus de grăsimi favorizează excesele, nefiind utilă pe termen lung.
Beau cafea!
Ultimele studii în domeniu au arătat că un consum moderat de cafea reduce riscul de accident vascular cerebral, depresie și boala Parkinson. Deci oameni longevivi își încep ziua cu o cafea bună, numai că au grijă și la ce cafea aleg: numai cafea naturală, atent preparată, ocolind varianta decafeinizată.
Mănâncă mere coapte
Nu doar un desert ușor și savuros, ci și un adevărat medicament! Merele coapte cu scorțișoară sunt combinația ideală pentru diminuarea nivelului de colesterol „rău”, de tip LDL. În timpul procesului de coacere, merele vor elibera mai multă pectină decât în stare crudă. Pectina este o fibră dietetică pe care organismul nostru nu o poate absorbi, ajutând la detoxifierea lui atunci când îl tranzitează. Acesta oferă o mulțime de beneficii sănătății, precum menținerea unui colon sănătos, prevenirea creșterilor bruște ale nivelurilor de glucoză din sânge sau reducerea sidromului de colon iritabil.
Beau alcool foarte rar
Da, știm, am auzit și noi de cazuri în care unele persoane au trecut peste suta de ani și au declarat că au băut zilnic câte un pahar de vin, dar acestea sunt excepții.
Un pahar de vin roșu poate fi rezervat pentru evenimentele speciale.
Conține resveratrol și poate preveni formarea celulelor cancerigene, precum și acumularea plăcilor amiloide care declanșează boala Alzheimer, dar rețineți că ce e prea mult strică. Mare grijă cu evenimentele acestea speciale!
Posteaza comentariu