Sanatatea ta depinde in foarte mare masura de alimentatia pe care o adopti si de modalitatea in care organismul tau asimileaza nutrientii. Care sunt partile de baza ale unei diete sanatoase?
1. Trebuie sa contina suficiente fibre si un numar insemnat de micronutrienti, inclusiv vitaminele si mineralele atat de necesare pentru sanatatea organismului.
2. Echilibrat inseamna ca trebuie sa ai din toate cate putin: grasimi, proteine, carbohidrati si micronutrienti.
De cate grasimi are nevoie organismul?
Tesuturile grase ale organismului sunt formate aproape in totalitate din trigliceride.
Necesarul de grasime
Pentru femei: 30-40 g/zi
Pentru barbati: 40-50 g/zi
De cate proteine are nevoie organismul?
Proteinele trebuie sa consituie o parte din dieta noastra zilnica, fiind nutrientii usor de asimilat prin hrana vegetala si animala. Ele raspund necesitatilor celor trei functiuni fundamentale ale materiei vii: nutritie, crestere si reproducere.
Surse de proteine (fiecare portie contine 10 g proteine)
Animale: 70 g de branza de casa; 40 g de branza; 2 oua medii; 30 g carne de vita sau pasare; 50 g carne de peste; 200 ml iaurt; 300 ml lapte.
Vegetale: 100 g paine integrala; 90 g cereale integrale; 90 g boabe de fasole gatite; 150 g linte; 300 ml lapte de soia; 2 cani de orez fiert la abur; 50 g nuci.
Necesarul de proteine
Pentru persoanele sedentare: 0,75 g/zi
Pentru persoane moderat active: 1,00 g/zi
Pentru persoane foarte active: 2,00 g/zi
De cati carbohidrati are nevoie organismul?
Carbohidratii furnizeaza energie organismului, fibre care previn diverse boli, precum si aroma si consistenta mancarii. Cele mai importante surse de carbohidrati sunt: cerealele, cartofii, fructele si legumele.
Necesarul de carbohidrati: 4-12 g/zi.
Un criteriu bun de clasificare a alimentelor, daca vine vorba despre glucide este indicele glicemic al acestora (se refera la cresterea concentratiei glucozei sanguine), acesta fiind un indicator al vitezei de resorbtie sau de absorbtie a glucidelor consumate.
Cateva exemple de indice glicemic
Indice glicemic scazut (mai mic de 50): grepfrut (26), boabe de fasole (15), linte (29), alune (13), boabe de soia (15).
Indice glicemic mediu (intre 50-70): ananas (66), stafide (64), porumb (59), chips-uri (51), tarate (51).
Indice glicemic ridicat (peste 70): fulgi de porumb (80), orez brun (80), morcovi (92), cartofi copti (98).