14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentaţie incorectă şi dezechilibrată, potrivit celor mai recente date oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Alarmant, dacă ne gândim că stă în puterea noastră să ne modificăm stilul de viaţă şi să facem alegerile alimentare corecte. Ca să ştii de ce trebuie să te fereşti este necesar să cunoşti ce anume presupune o alimentaţie nesănătoasă, dar şi care sunt principalele probleme medicale la care te expui.
7 indicii ca să-ţi dai seama că ai o alimentaţie nesănătoasă
Recunoaştem cu toţii că o alimentaţie de tip fast-food asociată cu un consum ridicat de băuturi carbogazoase nu este tocmai ideală pentru sănătatea organismului, cu atât mai mult cu cât se recurge zilnic la acest regim. Dar, o alimentaţie nesănătoasă înseamnă şi consumul exagerat de dulciuri sau produse de panificaţie care au la bază făină albă rafinată.
Ca să-ţi îmbunătăţeşti dieta trebuie să ai câteva cunoştinţe de bază şi să excluzi sau să consumi doar ocazional anumite alimente. Iată câteva indicii oferite de prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice şi membru de onoare al Academiei Române care te pot lămuri că mănânci nesănătos:
1. Nu obişnuieşti să mănânci zilnic diverse fructe şi legume
2. Mănânci exact ce apuci la micul dejun. Covrigii, clătitele, pateurile, ouăle prăjite cu şuncă sau dulciurile sunt câteva dintre cele mai proaste decizii pe care ai putea să le iei atunci când te gândeşti la micul dejun.
3. Consumi zilnic băuturi carbogazoase, fără să te limitezi la un singur pahar.
4. Meniul zilnic are la bază carnea şi produsele lactate. Trebuie să ştii că toate produsele animale conţin grăsimi saturate care atunci când sunt consumate în exces favorizează formarea plăcilor de aterom care împiedică circulaţia sanguină şi predispun la infarct. În plus, prin prăjirea cărnurilor se formează substanţe cancerigene, dar şi grăsimi trans care cresc colesterolul rău şi-l scad pe cel bun, favorizând astfel apariţia bolilor de inimă.
5. Consumi prea multă sare. Pe lângă cantităţile mari de sare pe care le foloseşti atunci când eşti la masă trebuie să ştii că orice produs din comerţ conţine sare, iar unele chiar în cantităţi exagerate. Aşadar, riscul de a depăşi cantitatea normală de sare este unul foarte ridicat.
6. Consumi prea mult zahăr rafinat. Dulciurile din comerţ sunt apetisante şi foarte variante, însă majoritatea au un conţinut exagerat de zahăr alb rafinat. Acesta este principalul vinovat pentru cazurile numeroase de diabet de la vârste fragede.
7. Nu respecţi orele de masă şi de multe ori sari peste micul dejun, dar faci excese culinare la cină pe care o iei la ore foarte târzii.
Toate aceste obiceiuri nesănătoase pe care le-ai adoptat în viaţa ta îţi pot afecta mai târziu sănătatea. Aşa numitele „boli ale Occidentului”, precum bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabetul zaharat, obezitatea şi suraponderea, dislipidemiile (creşterea colesterolului şi a trigliceridelor în sânge), cancerul sunt cele mai importante afecţiuni care ar trebui să te determine să ai mai multă grijă la ceea ce mănânci în fiecare zi.
© Copyright: depositphotos
Ce înseamnă o alimentaţie nesănătoasă şi la ce riscuri te expui pe termen lung
Statisticile arată că alimentaţia dezechilibrată este principala cauză a bolilor grave care apar în prezent. Află de la un expert cum te afectează acest stil de viaţă pe termen lung!
Posteaza comentariu