Rolul calciului in sanatatea oaselor, muschilor si in coagularea sangelui este binecunoscut si necontestat. Sursa principala de calciu din alimente este constituita de produsele lactate, insa exista situatii in care acestea nu se pot consuma (intoleranta la lactoza) sau cazuri in care absorbtia calciului alimentar este redusa si atunci se impune suplimentarea cu acest mineral.
Calciul se absoarbe la nivelul intestinului subtire iar randamentul absorbtiei depinde de o serie de factori, cum ar fi pH-ul la nivel intestinal, cantitatea de vitamina D existenta in organism, nivelul de estrogen si forma si gradul de dizolvare al calciului administrat (citrat, carbonat, gluconat sau lactat).
Varietatea suplimentelor cu calciu este extrem de mare si atunci este necesar ca medicul sa recomande tipul de supliment corespunzator nevoilor fiecarei persoane.
citratul de calciu: calciul este absorbit cel mai usor in mediu acid si, de aceea, sub forma de citrat, acesta este cea mai bine absorbita forma de calciu suplimentat; nu necesita pt absorbtie o cantitate suplimentara de acid din stomac si de aceea poate fi administrat oricand in timpul zilei, chiar si pe un stomac gol. Cu toate acestea, citratul de calciu furnizeaza de obicei o cantitate de calciu elementar per pastila mai mica si de aceea este necesara administrarea unui numar relativ mare de capsule pe zi, in functie de nevoi. Persoanele care sufera de hiperaciditate de reflux tolereaza mai greu citratul de calciu.
carbonatul de calciu: majoritatea pastilelor de calciu de pe piata contin mineralul sub forma carbonat. Pt absorbtie este necesara o cantitate suplimentara da acid gastric, si de aceea se recomanda administrarea dupa mese.
gluconatul de calciu si ratatul de calciu se absorb bine, insa furnizeaza o cantitate mica de calciu elementar.
calciul provenit din dolomit, cochilie de scoica sau coral este intr-adevar natural, insa poate contine metale grele si de aceea se recomanda evitarea lor.
Iata asadar ca din varietatea mare de suplimente de calciu putem alege mai usor forma de calciu de care avem intr-adevar nevoie.