Printre cele mai cunoscute si utilizate sunt:
- uleiul de canola;
- uleiul de porumb;
- uleiul din seminte de bumbac;
- uleiul de masline;
- uleiul de soia;
- uleiul de floarea soarelui.
Unele uleiuri sunt folosite in mod special pentru aroma aparte, cum ar fi cel de nuca si susan.
Alimente cu un continut ridicat de ulei
- alunele;
- maslinele;
- unele specii de pesti;
- avocado.
De asemenea, maioneza, unele sosuri pentru salate sau margarina fara grasimi trans sunt bogate in uleiuri. Cele mai multe uleiuri au si un continut ridicat de grasimi monosaturate sau polisaturate si unul scazut de grasimi saturate. Uleiurile vegetale nu contin colesterol.
Exista cateva exceptii, cum ar fi uleiul de nuca de cocos sau uleiul din miezul samburilor de palmier care au un continut bogat de grasimi saturate, iar din punct de vedere nutritional ar trebui considerate grasimi solide. In aceasta categorie de grasimi solide la temperatura camerei intra untul. Provenienta lor este preponderent animala, insa pot fi obtinute si din uleiurile vegetale printr-un proces de hidrogenare.
- untul;
- grasime de vita (seu);
- grasime de pui;
- grasime de porc (untura);
- margarina.
Beneficiile acestei grupe alimentare asupra sanatatii
Acizii grasi mono si polisaturati gasiti in peste, alune si uleiuri vegetale nu cresc nivelul LDL-colesterolului (colesterolul "rau") in sange. Pe langa acizii grasi esentiali, uleiurile constituie o importanta sursa de vitamina E.
In vreme ce aceste uleiuri consumate in cantitate moderata sunt benefice pentru sanatate, insa nu si pentru silueta ta. Ambele, uleiuri si grasimi solide contin aproximativ 120 de kilocalorii/lingura.
Nutrienti
Este foarte important ca cele mai multe dintre grasimile pe care le consumi sa fie sa fie polisaturate sau monosaturate, primele continand acizi indispensabili pentru sanatatea organismului - acizi grasi esentiali.